China a pus în funcțiune cea mai puternică turbină eoliană din largul mării

China a pus în funcțiune cea mai puternică turbină eoliană din largul mării

O turbină eoliană cu o putere-record, instalată în largul coastei chineze, a fost conectată la sistemul energetic din China. Aceasta produce energie care poate acoperi consumul a peste 35.000 de gospodării.

Dongfang Electric, un producător de stat chinez de generatoare de energie, a anunțat că la sfârșitul lunii iunie a conectat o turbină eoliană de 18 megawați la rețeaua din provincia Guangdong, relatează The Coold Down.

Turbina are un diametru de 260 de metri și a fost proiectată să genereze anual 72 GWh de electricitate curată, suficient pentru a alimenta aproximativ 36.000 de gospodării.

Anunțul survine după ce o altă companie chineză, Envision Energy, cu sediul în Shanghai, a precizat pe 11 iunie că a conectat la sistemul energetic un prototip din largul coastei Sheyang pe care l-a numit "cea mai mare turbină eoliană offshore din lume", cel puțin din punct de vedere al puterii sale.

ADVERTISING

Aceasta are o putere de 16,7 megawați și este prima turbină eoliană offshore carbon de mare putere neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon din această țară.

Structura inaugurată de Envision a depășit, la rândul său, recordul precedent de putere, de 16 MW, înregistrat tot în China, de compania de stat Goldwind. Diametrul palelor acestei turbine este de 252 de metri.

Amplasamentele în largul mării sunt ideale pentru generarea de energie eoliană, datorită vitezei crescute a vântului și a rafalelor consistente, însă instalarea turbinelor de mari dimensiuni în aceste locuri poate fi o provocare logistică.

Envision a anunțat că turbina sa EN-256 utilizează un design modular pentru a face procesul de livrare mai ușor și că e nevoie de "instrumente simple" pentru întreținere, ceea ce înlesnește remedierea problemelor pe mare chiar și atunci când nu sunt disponibile nave adecvate pentru a ajuta la terminarea lucrărilor.

ADVERTISING

China este cel mai mare producător mondial de energie eoliană durabilă offshore, depășind 30 de milioane de kilowați până la sfârșitul anului 2022, a anunțat Asociația Chineză pentru Energie Eoliană, citată de China Daily. Acest volum reprezintă aproximativ 50% din totalul mondial.

Cu o populație de peste 1,4 miliarde de locuitori, China este, însă, și una dintre cele mai poluante țări. Potrivit Reuters, aprobările de producție pentru centralele pe cărbune au crescut cu 10%, la 114 gigawați în 2023.

Între timp, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că poluarea aerului provoacă anual două milioane de decese în China.

ADVERTISING

Dezvoltarea unor turbine de mare putere și fără emisii de carbon ajută, astfel, China să-și acopere necesarul de energie fără a genera poluare suplimentară.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇