Modul neașteptat în care încălzirea apei influențează dimensiunile peștilor

Modul neașteptat în care încălzirea apei influențează dimensiunile peștilor
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Teoria conform căreia peștii se vor micșora din cauza încălzirii globale, lansată acum ceva vreme, a fost pusă sub semnul întrebării de un nou studiu.

Cercetătorii au constatat că apele din ce în ce mai calde de pe Terra fac ca peștii să crească mai repede, mărind, totodată, și ratele de deces. Concret, peștii sunt tot mai tineri, dar mai mari.

Descoperirea este în contradicție parțială cu previziunile generale ale efectului încălzirii asupra ecosistemelor naturale, se arată într-un raport publicat de eLife.

ADVERTISING

Pe măsură ce ecosistemele acvatice se încălzesc, oamenii de știință prognozează acum că vietăți precum peștii vor crește mai repede la o vârstă fragedă, dar, per total, vor ajunge la dimensiuni mai mici ale corpului ca adulți. În schimb, comparați cu pești de aceeași vârstă din medii încă neatinse de încălzirea apei, ei sunt mai mari.

Pentru a ajunge la această concluzie, echipa de oameni de știință din Suedia a efectuat un studiu într-un golf închis de coastă, unde ajungea apă de la o centrală nucleară, ceea ce făcea ca mediul în acest habitat să fie cu 5-10 grade Celsius mai cald decât apele din jur.

ADVERTISING

Ei au comparat speciile de biban european din golful închis și dintr-o zonă de referință din arhipelagul adiacent, pe o perioadă de 24 de ani.

Iar concluziile au fost altele decât se așteptau, scrie Phys.org, în contradicție cu predicția conform căreia încălzirea globală ar micșora peștii în timp, în special pe cei mari și bătrâni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇