Garanția de 50 de bani se aplică de azi. România va avea al doilea cel mai mare sistem de returnare a ambalajelor din Europa

Garanția de 50 de bani se aplică de azi. România va avea al doilea cel mai mare sistem de returnare a ambalajelor din Europa
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Sistemul Garanţie-Returnare prin care, la achiziţia unei băuturi, românii vor plăti o garanţie de 0,50 lei pe care o vor putea recupera doar la predarea ambalajului în centrele speciale de colectare, devine operaţional de joi.

Prin acest sistem, România va colecta şapte miliarde de ambalaje anual, plasându-se astfel pe locul 2 după Germania la colectarea de ambalaje, conform datelor anunţate de Ministerul Mediului, România putând recicla astfel cu până la 80% mai mult.

Doar ambalajele cu logo aferent SGR vor fi purtătoare de garanţiei.

”Ori de câte ori vom cumpăra o apă minerală sau plată, o băutură răcoritoare, o bere sau o sticlă cu vin şi vom avea 7 miliarde astfel de recipiente puse pe piaţă în fiecare an sau mai multe, cetăţenii vor plăti o garanţie de 50 de bani, pe care o vor recupera de îndată ce vor înapoia ambalajul gol, evident, fie la acelaşi magazin, fie la orice alt magazin din România, pentru că toate magazinele care pun pe piaţă astfel de băuturi vor fi totodată şi puncte de colectare”, a explicat ministrul Mircea Fechet.

ADVERTISING

Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv.

Pentru a fi identificate uşor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific. 

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi, practic, în orice magazin din România.

În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal şi chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locaţie.

Ministrul Mediului a precizat că nu vom vedea imediat rafturile pline de ambalaje SGR, dar în prima lună, adică în decembrie, se aşteaptă să existe pe piaţă 2% din ambalaje, iar până la 1 iulie, întregul raft al magazinului va fi exclusiv cu ambajaje SGR.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Nu vom vedea de mâine rafturile pline de ambalaje SGR”, a spus ministrul Mediului, la Prima News, el subliniind că sticlele normale, fără această siglă, nu sunt introduse în program. 

El a afirmat că a auzit că sunt cetăţeni care strâng ambalaje, PET-uri, în balcon.

”Aparatele sunt calibrate şi programate în aşa fel încât să verifice codul de bare unic şi să logo-ul sistemului de garanţie-returnare, pentru a se asigura că atunci când vor da garanţia cetăţeanului de 50 de bani, acea garanţei a fost plătită pentru PET-ul respectiv”, a explicat el. 

Mircea Fechet se declară convins că acest program va transforma România "din ţara depozitării în ţara reciclării".

Iată Cum va funcționa sistemul Garanție-Returnare. Ce ambalaje ducem înapoi și cum primim banii

El a subliniat că sistemul din România va fi al doilea cel mai mare sistem de garanţie-returnare din Europa, după cel al Germaniei.

ADVERTISING

Totodată, va fi "cel mai modern", deoarece autorităţile române au preluat "toate exemplele de bună practică" din legislaţia celor 13 state membre care au deja un astfel de program.

"Am învăţat din toate greşelile, din toate lucrurile care au funcţionat mai puţin, ţinând cont, totodată, de particularităţile statului român, de faptul că în România încă există un volum mare de băuturi care se comercializează în mediul rural, de faptul că din punct de vedere geografic, România prezintă anumite particularităţi.

Însă din discuţiile pe care le-am avut cu producătorii, din discuţiile pe care le-am avut cu comercianţii, cu marile lanţuri de magazine şi cu mici comercianţi pe care i-am vizitat personal, m-am asigurat că lucrurile funcţionează, m-am asigurat că toată lumea ştie ce are de făcut, la fel cum sunt convins că românii aşteaptă cu nerăbdare acest program, pentru că el va transforma România din ţara depozitării în ţara reciclării", a precizat Fechet.

România va putea recicla cu până la 80% mai mult

Administratorul SGR pentru ambalaje este S.C. RetuRo Sistem Garanţie Returnare S.A., persoană juridică română, unică la nivel naţional, care implementează, gestionează, operează şi asigură finanţarea sistemului de garanţie-returnare.

S.C. RetuRo Sistem Garanţie Returnare S.A. este o entitate în care se regăsesc reprezentanţii producătorilor,  ai comercianţilor, dar şi statul român, reprezentat de autoritatea centrală pentru protecţia mediului: Asociaţia Berarii României pentru Mediu, Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate, Asociaţia Retailerilor pentru Mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Prin proiectul SGR, România va putea recicla cu până la 80% mai mult şi va deveni un model de economie circulară în Europa Centrală şi de Est, arată o analiză a Green Environment Support, companie de consultanţă şi audit de mediu de pe piaţa locală.

Astfel, prin SGR, România va colecta şapte miliarde de ambalaje anual, plasându-se astfel pe locul 2 după Germania la colectarea de ambalaje, conform datelor anunţate de Ministerul Mediului.

Totodată, România va colecta şi poate recicla de 3,5 ori mai multe ambalaje decât Slovacia, de exemplu, care are de colectat şi reciclat aproximativ 2 milioane de ambalaje pe an, potrivit datelor RetuRO.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇