Cum va funcționa sistemul Garanție-Returnare. Ce ambalaje ducem înapoi și cum primim banii

Cum va funcționa sistemul Garanție-Returnare. Ce ambalaje ducem înapoi și cum primim banii
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Pe 30 noiembrie va intra în vigoare programul Garanție-Returnare, în cadrul căruia vom putea returna ambalajele din PET, sticlă și metal. Acestea vor avea o etichetă specială.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că vom plăti cu 50 de bani în plus pentru fiecare băutură cumpărată, pe care îi vom primi înapoi atunci când ducem ambalajul la supermaket.

În program intră orice ambalaj de băutură, de la 100 de mililitri până la 3 litri, pentru băuturi răcoritoare, apă plată și minerală, bere, vin, cam toată gama pe care o găsim pe rafturile magazinelor din România”, a spus Fechet, la Digi24.

ADVERTISING

Ambalajele trebuie să fie goale, altfel nu vor fi primite de automate. Nu trebuie spălate, dar trebuie să nu fie turtite și trebuie să aibă eticheta. În schimb, nu contează dacă ambalajele au sau nu capac.

Ministrul a subliniat că este posibil să nu vedem chiar din prima zi în magazine produse cu eticheta specială pentru returnare.

„Vom primi garanție numai pentru ambalajele din SGR, cu logo-ul special, pentru că vor circula în același timp și produse cu recipiente vechi. Atât producătorii, cât și distribuitorii și magazinele au încă stocuri. Pe măsură ce acele stocuri se vor epuiza, vor avea produsele cu ambalajele noi. Va dura, la unele o săptămână, la unele o lună, la unele mai mult timp”, a explicat ministrul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Unde returnăm și ce facem cu tichetul primit

Ambalajele pot fi returnate la orice magazin din țară. Automatul de colectare va elibera un tichet, care poate fi folosit fie la cumpărături în magazinul respectiv, fie poate fi decontat la casele de marcat.

„Dacă dorim să plecăm cu banii acasă, mergem la casa de marcat și ni se rambursează suma respectivă cash, în schimbul bonului. Nimeni nu e obligat să facă cumpărături în niciun magazin”, a spus Fechet.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, în şedinţa de guvern, că în cadrul programului sunt alocate peste 85 de milioane de euro.

ADVERTISING

”Sunt alocate peste 85 de milioane de euro. Ne propunem să colectăm şapte miliarde de deşeuri care să fie reciclate anual. Îl rog pe ministrul Mediului, Mircea Fechet, să folosească fiecare zi rămasă pentru a explica public importanţa acestui program şi modul în care se derulează. Îl felicit pentru determinarea sa pentru a pune acest program în aplicare”, a precizat şeful Executivului, citat de News.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇