Legea care reglementează gestionarea deșeurilor de ambalaje a fost promulgată

Legea care reglementează gestionarea deșeurilor de ambalaje a fost promulgată
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 125/2022 pentru modificarea şi completarea celei din 2015 care reglementează Fondul pentru mediu.

Ordonanţa de urgenţă vizează, printre altele:

  • stabilirea unor măsuri subsecvente referitoare la implementarea corectă a sistemului privind răspunderea extinsă a producătorului, în acord cu prevederile Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, cu modificările şi completările ulterioare;
  • actualizarea unora dintre contribuţiile financiare în ceea ce priveşte deşeurile de echipamente electrice şi electronice;
  • stabilirea unor exceptări de la plata ecotaxei pentru pungile destinate uzului casnic;
  • stabilirea unor sancţiuni aplicabile în cazul nerespectării unor obligaţii referitoare la inscripţionarea pungilor de uz casnic.
ADVERTISING

Potrivit ecologic.rec.ro, legea aduce unele schimbări majore în domeniul gestionării deşeurilor.

Astfel, de la 1 ianuarie 2024, taxa de depozitare numită „taxă pentru economia circulară“ se va dubla ajungând la 160 lei/tonă.

De la plata ei vor fi exceptate deşeurile de tip CLO (compost-like-output). Acestea nu sunt compost, ci „deșeuri organice maturate până la stabilizarea raportului C:N (carbon:azot) și reducerea nivelului de acizi grași, care pot fi utilizate pentru acoperirea depozitelor de deșeuri, pentru reabilitarea minelor abandonate și a terenurilor contaminate și ca material de umplutură pentru lucrări de construcţii. Este un material contaminat și nu îndeplinește criteriile complete ale unui compost“.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În plus, de 1 august 2023, persoanele juridice care gestionează anvelope uzate şi cele care gestionează baterii şi acumulatori portabili, precum şi echipamente electrice şi electronice vor fi obligate să utilizeze aplicația SIATD.

În cazul în care producătorii optează să realizeze obligațiile în mod colectiv, prin intermediul unei Organizaţii care Implementează Obligaţiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului (OIREP), iar organizația nu îndeplineşte aceste obligații, atunci producătorul rămâne responsabil pentru realizarea lor.

ADVERTISING

Colectorii vor depune garanţii către OIREP-uri, iar valoarea acestora se va stabili în funcție de cantitățile contractate în sistemul Răspunderii Extinse a Producătorului. În cazul în care au fost stabilite obligaţii de plată din culpa operatorilor economici care desfăşoară activităţi de colectare, valorificare/reciclare sau brokeraj, garanţia se execută de către OIREP, iar contravaloarea ei se achită la AFM în termen de 3 zile lucrătoare de la data executării acesteia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇