Orașul în care părinții plătesc taxele școlare cu deșeuri reciclabile

Orașul în care părinții plătesc taxele școlare cu deșeuri reciclabile
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

În Lagos, capitala comercială a Nigeriei, părinții care nu își permit taxele școlare își pot trimite copiii la una dintre cele 40 de școli din oraș care acceptă deșeuri reciclabile ca plată.

De patru ani, o organizație de mediu locală numită African Cleanup Initiative colectează sticlele, conservele, ambalajele din carton pentru băuturi și recipientele din plastic aduse la școală de părinți, care sunt vândute mai departe firmelor care se ocupă cu reciclarea, notează Reuters.

Din banii astfel obținuți, printre altele, sunt plătite salariile profesorilor și sunt cumpărate uniformele copiilor, manualele și rechizitele.

ADVERTISING

Fawas Adeosun, elev în clasa a patra, obișnuia să fie trimis deseori acasă de la vechea lui școală pentru că mama lui, o coafeză care crește singură șase copii, nu își permitea costurile, dar acum s-a mutat la una dintre aceste școli.

Școala la care merge se numește My Dream Stead și percepe o taxă anuală de 130 de dolari.

În unele dimineți, Fawas și mama lui, Fatimoh, merg împreună la școală cu sacii cu gunoi peste umăr. Deșeurile sunt cântărite la școală și contravaloarea lor este depusă în contul băiatului.

ADVERTISING

Școala urmează să fie extinsă pentru a-i putea primi pe toți cei 120 de elevi înscriși în prezent – de la doar șapte elevi înscriși când s-a deschis, în 2019.

Proiectul urmărește să reducă atât numărul copiilor neșcolarizați, cât și gunoiul de pe străzile din Lagos, spune Alexander Akhigbe, fondatorul My Dream Stead.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇