Comisia Europeană a dat joi publicităţii un raport în care identifică statele membre expuse riscului de a nu îndeplini obiectivele pentru 2025 privind pregătirea pentru reutilizarea şi reciclarea deşeurilor municipale şi a tuturor deşeurilor de ambalaje şi obiectivul pentru 2035 privind depozitarea deşeurilor.
Potrivit Executivului comunitar, doar nouă state membre sunt pe cale să îndeplinească obiectivele pentru 2025: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Italia, Luxemburg, Slovenia şi Ţările de Jos.
În schimb, 18 state membre riscă să nu îndeplinească unul sau ambele obiective pentru 2025. Estonia, Finlanda, Franţa, Irlanda, Letonia, Portugalia, Spania şi Suedia riscă să nu îndeplinească obiectivul privind deşeurile municipale.
Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Lituania, Malta, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria sunt expuse riscului de a nu îndeplini obiectivele pentru 2025 nici în ceea ce priveşte deşeurile municipale, nici în ceea ce priveşte deşeurile de ambalaje.
De asemenea, unele ţări continuă să depoziteze cea mai mare parte a deşeurilor lor municipale şi probabil nu vor îndeplini obiectivul de depozitare a deşeurilor pentru 2035.
În fiecare an, europenii generează în medie 530 kg de deşeuri municipale pe persoană (deşeuri provenite din gospodării şi deşeuri similare generate de întreprinderi). Deşi sunt din ce în ce mai mult reciclate şi tot mai puţin depozitate, deşeurile municipale reprezintă unul dintre cele mai complexe fluxuri de deşeuri care trebuie gestionate.
În UE, aproximativ 50% din deşeurile municipale sunt reciclate sau transformate în compost, iar 23% sunt depozitate. Cantitatea de deşeuri de ambalaje generate creşte constant. Între 2013 şi 2020, cantitatea de deşeuri de ambalaje generate a crescut cu 15% în întreaga UE, ajungând la aproape 80 de milioane de tone.
Aproximativ 64% din deşeurile de ambalaje sunt reciclate în prezent, dar rata de reciclare variază în funcţie de material.
Comisia prezintă recomandări specifice pentru cele 18 state membre care riscă să nu atingă principalele obiective de reciclare pentru 2025. Aceste recomandări acoperă o gamă largă de acţiuni: reducerea cantităţii de deşeuri nereciclabile, creşterea gradului de reutilizare, stimularea colectării separate, dezvoltarea capacităţilor de tratare a deşeurilor pentru sortare şi reciclare, îmbunătăţirea guvernanţei, utilizarea instrumentelor economice şi sensibilizarea publicului.