În premieră, ONU lansează un apel de urgență global

În premieră, ONU lansează un apel de urgență global

ONU lansează, pentru prima dată, un apel global la acțiune împotriva căldurii extreme.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut țărilor să abordeze urgența epidemiei de căldură extremă, alimentată de schimbările climatice – la câteva zile după ce lumea a avut parte de cea mai fierbinte zi înregistrată vreodată, notează Reuters.

„Căldura extremă este noua anormalitate”, a spus Guterres, avertizând că „Lumea trebuie să se ridice la înălțimea provocării creșterii temperaturilor”.

ADVERTISING

Schimbările climatice fac ca valurile de căldură să fie mai frecvente, mai intense și să dureze mai mult în întreaga lume. Deja în acest an, canicula a ucis 1.300 de oameni la pelerinajul Hajj, a închis școlile pentru aproximativ 80 de milioane de copii din Africa și Asia și a dus la o creștere a numărului de spitalizări și decese în Sahel.

Fiecare lună începând cu iunie 2023 a fost cea mai caldă de la începutul înregistrărilor în 1940, comparativ cu luna corespunzătoare din anii precedenți, potrivit Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice al Uniunii Europene.

ADVERTISING

ONU a făcut apel la guverne nu numai să reducă emisiile de combustibili fosili - motorul schimbărilor climatice - ci și să consolideze protecția celor mai vulnerabili, inclusiv a persoanelor în vârstă, a femeilor însărcinate și a copiilor, și să sporească garanțiile pentru muncitori.

Conform unui raport al Organizației Internaționale a Muncii (OIM) publicat joi, peste 70% din forța de muncă la nivel mondial - 2,4 miliarde de persoane - se află în risc ridicat de căldură extremă.

În Africa, aproape 93% din forța de muncă este expusă căldurii excesive și 84% din forța de muncă din statele arabe, se arată în raportul OIM.

ADVERTISING

Căldura excesivă a fost vinovată de producerea a aproape 23 de milioane de leziuni la locul de muncă în întreaga lume și de aproximativ 19.000 de decese anual.

„Avem nevoie de măsuri de protecție a angajaților, bazate pe drepturile omului”, a declarat Guterres.

De asemenea, acesta a solicitat guvernelor să își „protejeze de căldură” economiile, sectoarele critice precum asistența medicală.

Orașele se încălzesc de două ori mai rapid decât media mondială din cauza urbanizării rapide. Până în 2050, unii cercetători estimează o creștere globală de 700% a numărului de persoane sărace din mediul urban care trăiesc în condiții de căldură extremă.

Este pentru prima dată când ONU lansează un apel global la acțiune cu privire la căldura extremă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇