Pragul de la care căldura ucide: Temperatura maximă pe care o poate suporta corpul uman

Pragul de la care căldura ucide: Temperatura maximă pe care o poate suporta corpul uman

Cercetătorii încearcă să determine care este temperatura maximă la care oamenii pot supraviețui într-o lume din ce în ce mai încinsă de valurile de căldură extremă.

Valul de căldură din ţara noastră se intensifică. În weekend ne aşteaptă două zile de cod roşu de caniculă valabil în aproape întreaga ţară. Toată lumea resimte din plin căldura, chiar dacă rezistența la temperaturile ridicate diferă în funcție de mai mulți factori.

Schimbarea climei alimentează valurile de căldură extremă, iar savanții încearcă să afle care sunt limitele supraviețuirii umane în condiții de caniculă. Studiile recente indică faptul că pragul pentru supraviețuirea la căldura extremă este mult mai scăzut decât cel pe care îl știau unii oameni de știință în urmă cu mai mulți ani, relatează NBC News.

ADVERTISING

Temperatura normală a corpului se încadrează între 36,1 și 37,2 de grade Celsius, iar gradul de rezistență la căldură diferă în funcție de mai mulți factori.

Totuși, o temperatură a corpului de 43 de grade Celsius nu poate fi tolerată - 99,9% din oamenii care ar atinge această temperatură corporală ar muri, a spus Jennifer Vanos, profesor asociat la Școala de Sustenabilitate de la Universitatea din Arizona.

Aceasta este limita superioară a supraviețuirii. Însă căldura ucide deseori în moduri mai subtile, prin agravarea problemelor medicale preexistente, cum ar fi bolile cardiovasculare sau renale, spun specialiștii.

ADVERTISING

Umiditatea este cheia

Oamenii își mențin temperatura corporală prin transpirație. "Dacă afară umiditatea este mare, transpirația nu se evaporă, iar exteriorul pielii nu poate deveni mai rece decât interiorul ei", a explicat Scott Denning, climatolog și profesor de științe atmosferice la Universitatea de Stat din Colorado.

"Căldura metabolică se acumulează în corp și duce la o febră foarte mare, la insolație și la deces", a adăugat el.

Temperatura bulbului umed

Savanții folosesc o metodă numită temperatura bulbului umed pentru a măsura în același timp căldura și umiditatea. Bulbul termometrului e acoperit cu un material textil umed pentru a evapora căldura și a aproxima astfel răcirea corpului prin transpirație.

ADVERTISING

"Temperatura bulbului umed trebuie să fie cu câteva grade mai mică decât temperatura internă a corpului", a spus Denning. Dacă temperatura măsurată prin această metodă este mai mare decât temperatura internă a corpului, atunci căldura corporală nu se poate disipa.

Pe baza unui studiu din 2010, cercetătorii climatici au stabilit o temperatură a bulbului umed de 35 de grade Celsius ca limită superioară pentru supraviețuirea și adaptabilitatea omului fără mijloace de răcire.

Încă această limită maximă nu ia în calcul alți factori precum expunerea la soare, hainele purtate și efortul fizic.

Persoanele în vârstă au cel mai mare risc

Cercetările recente sugerează că limitele superioare ale rezistenței umane la căldură nu sunt realiste.

Un studiu din 2022 publicat în Journal of Applied Physiology, care a folosit date din teste realizate într-o cameră special încălzită, a estimat că pragul pentru temperaturile bulbului umed ar putea fi mai apropiat de 30-31 de grade Celsius la subiecții tineri și sănătoși.

Limita de supraviețuire a fiecăruia este diferită și factori precum vârsta sunt esențiali, subliniază Vanos.

Cercetarea ei, publicată în Nature Communications, sugerează că pragurile fiziologice ale insolației sunt mult mai mici decât se credea anterior, în special în cazul căldurii uscate.

Potrivit studiului, cei mai mulți oameni în vârstă care nu pot transpira eficient sunt expuși unui risc grav dacă stau timp de șase ore continuu la temperaturi de peste 46 de grade Celsius, chiar și atunci când stau la umbră iar umiditatea e scăzută.

"Nu va exista niciodată un prag unic pentru supraviețuire și a gândi astfel este periculos", a precizat cercetătoarea.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇