Deșeurile care ajung în România din alte țări sunt aduse de firme românești. Doar 10% se reciclează

Deșeurile care ajung în România din alte țări sunt aduse de firme românești. Doar 10% se reciclează

Deşeurile care ajung în România din alte ţări europene sunt aduse de firme româneşti și trecute în documentele oficiale drept materie primă pentru reciclare, dar, de fapt, 80% ajunge la groapa de gunoi

Potrivit ministrul Mediului Tánczos Barna, aceste importuri nu sunt greşeli, ci ”încălcări intenţionate ale legii”.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

„Eu cred că este mult spus ”groapa de gunoi”, dar este un fenomen generalizat, un fenomen care se bazează pe acea regulă care permite introducerea în statele membre dintr-un alt stat membru – şi este valabil pentru toate statele membre – a materiei prime pentru reciclare.

Ceea ce se aduce în aceste containere declarativ este materie primă pentru reciclare. Declarativ, pentru că de foarte multe ori în containere se găseşte şi altceva decât ceea ce este declarat. Asta am văzut ultima dată şi la Constanţa, când am fost la faţa locului”, a declarat ministrul la emisiunea Insider politic, de la Prima TV.

Ministrul a explicat că la verificarea unor astfel de containere au fost găsite microcipuri, materii prime pentru alt tip de reciclare decât cel declarat în acte, iar firma care le aduce „rămâne cu 10% prelucrată şi 80% ajunge la groapă”. 

Unele transporturi au fost trimise înapoi la firmele care le-au trimis, altele sunt neutralizate în România. 

„Aceste descoperiri nu sunt de ordinul zecilor de milioane de tone. (...) Comparativ cu deşeurile generate în România, aceste deşeuri nu sunt semnificative, dar fenomenul în sine trebuie controlat şi aceste reţele trebuie distruse din faşă”, mai spune  ministrul. 

Cantităţi de deşeuri vin în special din Germania şi Italia.

„Tocmai de aceea se ajunge la plângeri penale în fiecare caz, pentru că nu se face întâmplător, nu este o greşeală să spui că ”am adus din greşeală”. Este o încălcare intenţionată a legii şi se ajunge la plângeri penale de fiecare dată”, a mai arătat ministrul.

Citește textele zilei pe Spotmedia


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!