Cioloş spune că strategia UE pentru păduri trebuie îmbunătăţită și regretă că nu s-a vorbit despre asta în coaliţie

Cioloş spune că strategia UE pentru păduri trebuie îmbunătăţită și regretă că nu s-a vorbit despre asta în coaliţie

Copreşedintele USR PLUS Dacian Cioloş a afirmat, marţi seară, că strategia pentru păduri lansată de Comisia Europeană trebuie îmbunătăţită.

”Strategia pentru păduri lansată de Comisia Europeană trebuie, fără îndoială, îmbunătăţită, astfel încât să răspundă situaţiilor specifice din mai multe state membre.

Dincolo de asta, însă, o strategie şi un set de măsuri pentru gestionarea pădurilor care ar aduce mai multă trasabilitate şi transparentă în privinţa tăierilor de pădure, la folosirea lemnului în mod mai durabil şi la adevărata lui valoare şi responsabilităţi asumate de statele membre pentru împăduriri masive NU au cum sa facă rău pădurilor României. Dimpotrivă”, a scris Dacian Cioloş, pe Facebook.

ADVERTISING

Regretă că nu s-a vorbit în coalițite

Potrivit acestuia, ”este regretabil că acest subiect atât de important pentru România nu a fost discutat în coaliţia de guvernare”.

”Situaţia pădurilor noastre şi problemele pe care le avem cu tăierile masive şi protejarea fondului forestier nu au nimic de-a face cu situaţia pădurilor din ţările scandinave.

Cu atât mai puţin cu situaţia din ţări care îşi protejează pădurile acasă, dar sprijină exploatarea pădurilor în alte state membre, precum Austria.

Susţin conturarea unei viziuni europene despre managementul pădurilor încă de pe când eram comisar european pentru Agricultură. Sigur, este nevoie şi de alocarea unor resurse financiare adecvate, dar înainte de a ne fi alăturat demersului iniţiat de alte state membre, aş fi vrut să fi citit şi să fi discutat o analiză onestă despre plusurile şi minusurile pentru România ale acestei strategii europene”, a mai scris Cioloş.

ADVERTISING

Context

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat că România a semnat, alături de alte state europene, o scrisoare deschisă iniţiată de Austria, prin care se cere Comisiei Europene o dezbatere asupra strategiei forestiere.

România va fi, alături de alte trei ţări ale UE, printre statele care "vor duce greul” în ceea ce priveşte gestionarea pădurilor vechi care trebuie protejate.

În prezent, România plăteşte aproximativ 100 de milioane de lei anual pentru protecţia pădurilor virgine.

Citește mai multe despre acest subiect:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇