România nu este de acord cu noua propunere de strategie a Comisiei Europene privind administrarea pădurilor.
Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Tánczos Barna, însă nu oficial, ci în presa maghiară.
Într-o declarație pentru ziarul Magyar Nemzet, ministrul spune că, „atunci când este elaborată o astfel de strategie, trebuie luate în considerare jurisdicţia statelor membre, principiul subsidiarităţii şi chestiunile practice privind diversitatea pădurilor şi exploatarea sustenabilă”.
Ministrul subliniază că nu au avut loc consultări în cadrul Comisiei permanente pentru păduri şi nici cu statele membre ale UE.
Intenția a fost deja făcută cunoscută CE, prin intermediul unei scrisori comune. Nu doar România se opune acestei strategii, ci și alte 10 state UE, inclusiv Ungaria.
Cele 11 au semnat o scrisoare comună în care se opun propunerii, ce aparține lui Frans Timmermans.
Context
Comisia Europeană a adoptat, vineri, noua Strategie a UE pentru păduri pentru 2030.
Strategia contribuie la pachetul de măsuri propuse recent pentru atingerea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030 şi a neutralităţii climatice în UE până în 2050.
Ea contribuie, de asemenea, la îndeplinirea angajamentului UE de a accelera eliminarea carbonului prin absorbanţi naturali, aşa cum prevede Legea climei, scrie Agerpres.
Strategia pentru păduri este menită să asigure multifuncţionalitatea pădurilor din UE şi pune în evidenţă rolul fundamental jucat de silvicultori.
Ea este însoţită de o foaie de parcurs pentru plantarea a trei miliarde de copaci suplimentari în întreaga Europă până în 2030, cu respectarea deplină a principiilor ecologice - copacul potrivit la locul potrivit pentru scopul potrivit.
Între altele, strategia se angajează să protejeze cu stricteţe pădurile primare şi seculare, să refacă pădurile degradate şi să asigure gestionarea lor durabilă, într-un mod care să menţină serviciile ecosistemice vitale pe care le oferă pădurile şi de care depinde societatea.