A fost inaugurată prima rafinărie de litiu din Europa. Va alimenta jumătate de milion de mașini

A fost inaugurată prima rafinărie de litiu din Europa. Va alimenta jumătate de milion de mașini

Prima rafinărie de litiu din Europa a fost inaugurată la Bitterfeld-Wolfen, în Germania, de compania AMG Lithium, și ar urma să producă suficient hidroxid de litiu pentru alimentarea a 500.000 de mașini electrice pe an.

Rafinăria a fost construită în puțin peste doi ani și a costat aproximativ 140 de milioane de euro, potrivit Euronews.

Cea mai mare parte a litiului, o componentă cheie în producția de baterii pentru vehicule electrice, va proveni din Brazilia, iar rolul rafinăriei va fi acela de a transforma materia primă în hidroxid de litiu compatibil cu bateriile mașinilor electrice.

ADVERTISING

Se așteaptă să fie produse aici 20.000 de tone de hidroxid de litiu pe an, suficient pentru a alimenta 500.000 de vehicule electrice.

Ca răspuns la cererea în creștere pentru litiu, UE a propus un Plan de acțiune pentru materiile prime critice în 2020, prin care se urmărește reducerea dependenței Europei de sursele externe de aprovizionare.

În prezent, majoritatea vehiculelor hibride și electrice folosesc baterii cu litiu-ion. Potrivit administratorului delegat al AMG Lithium, Stefan Scherer, „dacă se dorește și o anumită performanță și autonomie în timpul conducerii, atunci bateria de litiu-ion este pur și simplu imbatabilă”.

ADVERTISING

În viitor, va fi produs în rafinărie și litiul extras din minele europene, precum cele din Portugalia și din Munții Metaliferi din Germania, mai precizează sursa citată.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇