8 europarlamentari au venit în România să vadă cum stăm cu uciderea urșilor și tăierile ilegale de păduri

8 europarlamentari au venit în România să vadă cum stăm cu uciderea urșilor și tăierile ilegale de păduri
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Ministrul Mediului Barna Tánczos s-a întâlnit luni cu reprezentanții Comisiei pentru petiții (PETI) din Parlamentul European, în contextul petițiilor primite pe tema protejării populației de urs brun și a tăierilor ilegale din țara noastră.

Potrivit unui comunicat al Ministerul Mediului, Barna Tánczos a prezentat măsurile pe care le-a luat sau urmează să le implementeze ministerul în ceea ce privește protejarea pădurilor și combaterea tăierilor ilegale de arbori, precum și în problema managementului populației de urs brun din România.

ADVERTISING

„De la momentul depunerii petițiilor pe care dumneavoastră le investigați am luat măsuri semnificative pentru a aborda aceste probleme. Am implementat un nou sistem electronic de urmărire și management al lemnului, cunoscut sub numele de SUMAL, pentru a crește transparența și a reduce exploatarea forestieră ilegală.

În ceea ce privește SUMAL 2.0, vreau să subliniez progresele semnificative pe care le-am făcut în promovarea transparenței și combaterea tăierilor ilegale. Prin aplicația Inspectorul Pădurii, care este accesibilă publicului larg, au fost realizate peste 13 milioane de interogări ale transporturilor pe an. Acest număr remarcabil evidențiază implicarea activă a publicului, care s-a dovedit a fi aliatul nostru cel mai puternic în lupta împotriva tăierilor ilegale”, a spus demnitarul român.

ADVERTISING

De asemenea, ministrul a amintit realizarea unei noi Strategii Naționale a Pădurilor, care stabilește viziunea pentru managementul durabil al pădurilor și conturează acțiunile care vor fi întreprinse pentru a realiza acest lucru. De asemenea, s-au stabilit programe de finanțare pentru plantarea de păduri noi, care vor ajuta la creșterea acoperirii forestiere și la furnizarea de habitate importante pentru fauna sălbatică.

„Aș dori, de asemenea, să abordez problema gestionării populației de urs brun, care înțeleg că preocupă foarte mult petiționarii. Recunoaștem importanța acestei specii în ecosistemul nostru și ne angajăm să asigurăm conservarea acesteia, abordând și nevoile comunităților locale. Am luat măsuri pentru conservarea populației de urs brun din România, dar protejarea vieții umane și prevenirea conflictelor om-urs sunt prioritare pentru noi”, a subliniat ministrul.

ADVERTISING

Ministrul Mediului a amintit de OUG 81, intrată în vigoare în 2021, care a reglementat intervenția imediată împotriva urșilor periculoși pentru a proteja viața umană și a prezentat programul de finanțare a gardurilor electrice, cu un buget de 70 de milioane de lei, care vizează protecția speciilor de faună sălbatică. Barna Tánczos a subliniat rezultatele celui mai recent studiu care estimează populația de urs brun din România. Potrivit acestuia, pe teritoriul țării noastre găsește un număr cuprins între 7.536 exemplare și 8.093 exemplare de urs brun și a anunțat pregătirea unui nou ordin de ministru cu măsuri active, care va prevede cotele de prevenție pentru această specie.

În perioada 15-18 mai, opt deputați europeni se află în România pentru a discuta cu oficiali guvernamentali, autorități locale și rezidenți, ONG-uri și alți experți în probleme de mediu privind gestionarea pădurilor și populația de urs brun. Aceștia se vor deplasa la București, Sfântu Gheorghe și Suceava.

🇷🇴 Avem cele mai sănătoase și valoroase păduri din Europa și cea mai numeroasă populație de urs brun din UE. Sunt comori...

Publicată de Tánczos Barna pe Luni, 15 mai 2023

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇