Ce spune ministrul Mediului despre hrănirea urşilor în pădure şi interdicţia la cules de fructe de pădure

Ce spune ministrul Mediului despre hrănirea urşilor în pădure şi interdicţia la cules de fructe de pădure

După ce a fost adoptată și publicată ordonanța împotriva urșilor, ministrul Mediului, Tánczos Barna, a venit astăzi cu câteva precizări, într-o conferință de presă.

El a fost întrebat dacă o soluție nu ar fi putut fi hrănirea urșilor în pădure, întrucât „există voci care spun că astfel animalele nu ar mai veni spre localități în căutare de mâncare”.

„Sunteți convinsă că hrănirea urșilor în pădure este o soluție bună?”, a răspuns rapid ministrul cu o altă întrebare.

El a explicat apoi că „celelalte voci”, făcând aluzie la întrebarea jurnalistei, o contrazic - dacă s-ar proceda așa, pădurea ar fi transformată într-o „fermă de urși”.

ADVERTISING

Celelalte voci care spun că se pricep cel mai bine la urși spun că hrănirea urșilor în pădure înseamnă transformarea pădurii într-o fermă de urși și generarea automată a unei populații și mai mari.

Pentru noi, cel mai important este studiul. Să vedem unde stăm acum, pentru că în acel plan sunt măsuri care nu pot fi pornite în niciun caz fără studiu, inclusiv intervenția, prevenția și vânătoarea, dar și hrănirea urșilor, care figurează (în OUG - n.red.).

Dar trebuie să vedem unde duce hrănirea urșilor în pădure. Eu spun că, pas cu pas, lucrurile pot fi rezolvate”, a răspuns ministrul Mediului.

Culesul fructelor de pădure ar putea fi restricționat

O altă jurnalistă a vrut să știe dacă vânzarea fructelor de pădure din România nu face urșii să vină și mai des în localități, în căutare de hrană, din moment ce mâncarea lor din pădure dispare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ministrul a punctat că exploatarea acestor fructe nu poate fi interzisă, dar poate fi restricționată:

„A existat tot timpul o exploatare mai mult sau mai puțin rațională a fructelor de pădure în România. Acest lucru nu cred că poate fi interzis. Deci exploatarea fructelor de pădure nu poate fi interzisă. Însă, în anumite situații, poate fi restricționată și, cu siguranță, este nevoie de zone de liniște, zone protejate pentru habitat neatins pentru urs, astfel încât în anumite zone prezența omului să fie evitată sau interzisă.

Avem discuții cu MAI pentru prevenirea acelor fapte ilegale practic de culegere de fructe de pădure fără autorizație în locuri nepermise (...)

ADVERTISING

Aceste lucruri trebuie reduse și în următoarele acte normative ne vom adresa și acestei probleme, astfel încât presiunea asupra habitatului natural să fie cât mai mică și populația de urs să rămână pe cât posibil în habitatul natural”, a mai explicat Barna.

Program pentru protejarea speciei, finanțat cu fonduri europene

Ministrul Mediului a adăugat că măsuri de prevenţie pentru protejarea speciei de urs vor fi puse în aplicare în cadrul unui program cu un buget de 10 milioane de euro finanţat din fonduri europene.

Din acest program vor fi finanţate un sanctuar pentru urşi, măsuri de sprijin pentru cetăţeni -  cum ar fi garduri electrice -, dar şi realizarea unei estimări, pe baze ştiinţifice, privind populaţia de urs.

Între timp, a fost lansată o licitaţie pentru un studiu privind estimarea populaţiei de urs pe criterii clasice, estimare necesară pentru a prezenta Comisiei Europene măsuri cu privire la acest aspect.

Context

Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanța de urgență cu privire la metodele de intervenție imediată la specia de urs brun.

Premierul Florin Cîțu a precizat însă că măsurile din OUG rezolvă problema doar pe moment și că așteaptă de la Ministerul Mediului o strategie pe termen lung, prin care să fie gestionată populația de urs.

Textul integral al documentului îl puteți vedea AICI

PSD a cerut Avocatului Poporului să conteste la Curtea Constituțională a României (CCR) ordonanța.

Citește mai multe despre această ordonanță:

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇