Un "deepfake" în care apare regina Elizabeth a II-a de Crăciun provoacă scandal

Un "deepfake" în care apare regina Elizabeth a II-a de Crăciun provoacă scandal

Regina Elizabeth a II-a este victima unui ”deepfake”, la câteva zile după Donald Trump, înainte ca suverana să se adreseze naţiunii, potrivit tradiţiei, în ziua de Crăciun, iar postul Channel 4 urmează să difuzeze în paralel un clip în care regina se adresează britanicilor.

”Avertisment brutal”

”2020 a fost un an dificil pentru noi toţi, iar ceea ce ne-a făcut să rezistăm este familia noastră. De aceea am fost tristă din cauza plecării lui Harry şi Meghan”, spune ea.

Numai că în acest clip nu apare regina, ci actriţa Debra Stephenson, care-i copiază postura, gestica şi vocea cu ajutorul tehnicii ”deepfake” – o tehnică vizând să falsifice un videoclip şi să introducă portretul unei celebrităţi.

Channel 4 justifică această parodie prin faptul că vrea să sensibilizeze telespectatorii faţă de aceste ”deepfake”-uri.

Este vorba despre un ”avertisment brutal” cu privire la difuzarea unor informaţii false şi ”o amintire puternică a faptului că nu mai putem avea încredere în proprii noştri ochi”, scrie cotidianul The Guardian.

Inițiativa a creat controverse

Cu toate acestea, această iniţiativă a provocat numeroase indignări.

”Este bine ca oamenii să fie  expuşi unor ”deepfake”-uri, dar nu ar trebui să intensificăm această practică”, apreciază directorul de programe Sam Gregory.

”Părerea mea este că ar trebui să fim îngrijoraţi de această tehnologie, dar principala problemă cu «deepfake»-urile, azi, este folosirea lor mai degrabă în pornografia neconsimţită decât în informaţii”, consideră el.