Turcia a blocat site-urile Deutsche Welle şi Voice of America

Turcia a blocat site-urile Deutsche Welle şi Voice of America

Consiliul Suprem de Radio și Televiziune din Turcia (RTÜK) a blocat accesul la toate site-urile postului public german Deutsche Welle.

Postul public Deutsche Welle (DW) oferă informații în 32 de limbi – printre care germană, engleză, română și turcă. Site-urile DW în toate aceste limbi au fost blocate joi seară, la fel ca site-urile postului internațional Voice of America (VoA). 

În februarie, Consiliul Suprem de Radio și Televiziune din Turcia (RTÜK) a cerut ca Deutsche Welle și alte instituții media internaționale să solicite licențe care să corespundă unei legi privind mass-media din 2019, amenințând că, în caz contrar, site-urile respective vor fi blocate

ADVERTISING

Într-o declarație oficială, DW a precizat că nu s-a conformat acestei solicitări pentru că aceste licențe "i-ar fi permis guvernului turc să cenzureze conținutul editorial".

"Am arătat în cadrul unei corespondențe extinse și chiar în conversații personale cu liderul autorității turce pentru controlul mass-media, de ce DW nu a putut să depună o aplicație pentru o astfel de licență. Spre exemplu, instituțiile media cu această licență în Turcia sunt obligate să șteargă conținutul online pe care RTÜK îl consideră nepotrivit. Acest lucru este pur și simplu inacceptabil pentru un post independent", spune directorul general DW, Peter Limbourg.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

DW va contesta în instanță blocajul la care a recurs Turcia. 

Libertatea presei și libertatea de opinie au avut de suferit grav în Turcia sub președintele Recep Tayyip Erdogan, în special după tentativa de puci din 2016. Conducerea Consiliului Suprem de Radio și Televiziune din Turcia (RTÜK) este dominată de membri ai partidului lui Erdogan și de aliații acestei formațiuni politice, MHP, un partid de extremă dreaptă.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇