Știri "pe scurse"

Știri "pe scurse"

PNL are câteva personaje sinistre în aparatul de stat. Dar e departe de ce-a realizat de-a lungul vremii PSD în materie de impostură. Cum poate fi mistificat adevărul ne-a arătat ieri un site de știri din România.

Deutsche Welle a fost atrasă ieri (marți) într-o lecție de fabricat fake news. Site-ul Știri pe Surse a decupat o bucată din întrebarea pusă de reporterul DW președintelui Klaus Iohannis în conferința de presă de marți seară, de la Palatul Cotroceni, și a lipit-o de o parte din răspunsul dat de președinte, pentru a avea o știre pe placul și calapodul Sputnik.

Întrebarea noastră către președinte a sunat astfel:

"Aș reveni la acea primă întrebare legată de incidentul de astăzi, în care două instituții pe orizontală ale statului au comunicat informații contradictorii. Considerați că există vreo legătură între această situație, care nu este prima și probabil nu va fi nici ultima, și faptul că multe dintre funcțiile, pozițiile cheie, din astfel de instituții sunt ocupate de persoane cu calificări academice îndoielnice, cu diplome false sau chiar diplome lipsă?"

Iar acesta a fost răspunsul lui Klaus Iohannis:

ADVERTISING

"Cu siguranță există și aici o legătură, dar trebuie să fim fair. Adică trebuie să îi tratăm fair pe cei în funcție, fiindcă aceste necorelări nu au apărut ieri sau alaltăieri. Aceste necorelări au apărut în ultimii 30 de ani, când foarte multe persoane au fost promovate fără să fie real competente pentru pozițiile pe care le-au ocupat, și în majoritatea anilor, după cum ne amintim probabil majoritatea din această sală, a guvernat în România PSD, care a promovat, știm foarte bine, persoane de multe ori fără competențe, dar cu susținere politică solidă.

Acum, sigur, e mult de reparat și asta se numește reformarea statului, pe care mi-o doresc eu foarte mult. Cunosc aceste probleme, ele trebuie eliminate. Și, dacă îmi permiteți, asta e o problemă care s-a autorezolvat cumva, fiindcă după scurt timp a revenit și INSP și s-au pus de acord asupra acestor date. Dar sunt multe alte chestiuni care vin din ultimele decenii, trebuie corectate, trebuie reparate, trebuie puse într-un cadru foarte clar și ordonat, pentru a permite să mergem mai departe cu o cu totul altă viteză decât cea din trecut.”

ADVERTISING

Știrea celor de la Știri pe Surse a ieșit astfel:

"Klaus Iohannis dă vina pe cei de la PSD pentru oamenii fără studii promovați de PNL în funcții cheie

Președintele Klaus Iohannis susține că recentele scandaluri privind oameni promovați de PNL în funcții importante, dar care fie nu au studiile necesare, fie nu au studii deloc, reprezintă o problemă veche de 30 ani și arată că PSD-ul este cel care a promovat mult mai multe astfel de persoane în funcții."

Impostura și funcția publică

Da, printre personajele toxice din sistemul public este și băiețelul acela cu facultatea neterminată de la Grupul de Comunicare Strategică, singurul pe care PNL l-a găsit apt, în toată România, să se ocupe de comunicarea celulei de criză a Guvernului în plină criză.

Dar, să fim serioși: nimeni nu bate PSD-ul la capitolul impostori plasați în funcții publice.

Calificări academice îndoielnice au Florin Iordache, cu doctoratul lui în drept luat la Bălți, sau Eugen Nicolicea, care susține că a făcut dreptul undeva, dar nici până astăzi nu s-a aflat cine i-au fost colegii de facultate. Le stă alături toată șleahta de pesediști, în frunte cu Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă, care au obținut diverse titluri și diplome sau și-au completat studiile la Universitatea Valahia.

ADVERTISING

Diplomă falsă a avut Marius Carașol. Calificat electrician la capătul celor 12 clase terminate cu un bacalaureat la un liceu din Alexandria (în Teleorman), Carașol și-a fabricat o diplomă de absolvent al Politehnicii București în baza căreia a fost pus mare șef peste Transelectrica de fostul ministru al Economiei, Nicolae Bădălău, el însuși cu doctorat obținut la Universitatea Valahia, sub protecția recent datului în fapt director de la ORNISS, Laurențiu Baranga, coordonatorul de doctorate fără bacalaureat.

Foștii premieri (și pentru scurt timp camarazi de haiducie antipesedistă) Victor Ponta și Mihai Tudose intră tot la diplome false, pentru că un titlu academic plagiat este un titlu academic furat.

Furate rămân și doctoratele asumate, între alții, de primarul din Voluntari, Florentin Pandele, sau de actualul șef al SIE, pesedistul băcăuan Gabriel Vlase. Și, a propos de servicii secrete: să nu-i uităm pe masteranzii și doctorii impostori de la academia SRI - Onțanu, Oprea, Orlando și alte O-uri sau 0-uri.

O altă speță sunt fabricile private de diplome, la care examenele se trec completând pe calculator răspunsurile corecte la testele grilă ale căror rezolvări se găsesc la liber pe forumurile dedicate diverselor discipline.

Deputatul Alfred Simonis, noua stea în devenire a PSD, a făcut dreptul la Universitatea Tibiscus din Timișoara, o instituție de învățământ superior privată clasificată de Ministerul Educației în ultima ligă a facultăților de profil, alături de Hyperion din București sau Universitatea Europeană Drăgan din Lugoj - pentru că facultatea de drept din Băile Herculane a dispărut. Și lista continuă.

Da, nu-s doar pesediști printre impostori. Sunt și în alte partide. Inclusiv la PNL. Iar impostura nu se măsoară doar în diplome fără acoperire, ci și în trasee profesionale fără justificare - la fel cum știrile false nu se nasc doar din invenții sau neadevăruri, ci și din omisiunea cu bună știință a contextului sau a unei părți relevante a adevărului.

O lectură senzațională despre impostura în politica din România, potrivită, acum, înainte de alegeri, este cercetarea făcută de Valeriu Nicolae printre CV-urile parlamentarilor români și publicată pe pagina de internet "Nu tot ei". Dar și articolul publicat de Newsweek România despre "Partidul Studiilor la Distanță".

Poate se duc să le citească și cei de la Știri pe Surse ejusdem farinae din zona presei de slugărnicie și partid. Și, cine știe, poate îi roade curiozitatea și pe măcar câțiva dintre cei care se complac în mocirla dezinformării.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇