Percheziţii acasă la şeful Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, care a luat Bac-ul la 32 de ani şi s-ar fi angajat cu diplome falsificate. Baranga a demisionat din funcţie

Percheziţii acasă la şeful Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, care a luat Bac-ul la 32 de ani şi s-ar fi angajat cu diplome falsificate. Baranga a demisionat din funcţie

Poliţiştii fac, sâmbătă, percheziţii la domiciliul din Râmnicu Vâlcea al unui funcţionar public cercetat pentru înşelăciune, după ce ar fi prezentat la angajare documente falsificate de studii.

Surse judiciare citate de agenţiile de ştiri susţin că ar fi vorba despre şeful Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, Laurenţiu Baranga, care şi ar fi falsificat diploma de bacalaureat.

UPDATE: Laurențiu Baranga și-a prezentat demisia din funcția de președinte al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor în data de joi, 8 octombrie 2020. Demisia a fost înaintată la Ministerul Finanțelor Publice.

Înainte de fi numit șef al ONPCSB, Laurențiu Baranga a fost vreme de 11 ani director adjunct al Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS), precizează Ministerul de Finanţe într-un comunicat remis sâmbătă SpotMedia.ro.

ADVERTISING

Acuzaţiile anchetatorilor

"Persoana în cauză este cercetată pentru inducerea şi menţinerea în eroare a mai multor instituţii publice, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate şi care ulterior au fost desfiinţate de către instanţele judecătoreşti competente.

Facem precizarea că, în baza documentelor de studii falsificate, persoana cercetată a ocupat o funcţie importantă în cadrul unei instituţii publice, activează în cadrul unor instituţii de învăţământ superior, iar în prezent deţine o funcţie publică de rang înalt", a anunţat Poliţia Română.  

ADVERTISING

Prejudiciul reclamat până în prezent este de peste 640.000 de lei, reprezentând indemnizaţiile brute încasate de la unii angajatori, urmând a fi completat în funcţie de întregul material probator ce se va administra în cauză.   

Persoana cercetată va fi dusă la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române, pentru desfăşurarea activităţilor specifice de urmărire penală.  

Cine este Laurenţiu Baranga

Laurenţiu Baranga a fost numit de Ludovic Orban în funcția de şef al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, acum o lună, la începutul lunii septembrie.

ADVERTISING

CV-ul său dezvăluie că a luat bacalaureatul la 32 de ani, la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din București.

Înainte de a deveni şef la Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor, Baranga a fost directorul adjunct al ORNISS.

Deşi a luat Bac-ul la 32 de ani, ulterior a cumulat rapid mai multe numeroase titluri și diplome, inclusiv pe cea de doctor al Universității Valahia din Târgoviște.

Din 2012 este conferențiar universitar la Facultatea de Științe și Inginerie din Alexandria.

Din 2016 este membru ARACIS, având atribuții în evaluarea programelor de studii și a instituțiilor de învățământ superior.

Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor este Unitatea de Informații Financiare a României (FIU) de tip administrativ, cu rol de lider în elaborarea, coordonarea și implementarea sistemului național de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului.

Citeşte şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇