Rusia interzice Facebook și Instagram, pentru că Meta are „activitate extremistă”. Urmează YouTube?

Rusia interzice Facebook și Instagram, pentru că Meta are „activitate extremistă”. Urmează YouTube?

Un tribunal din Moscova a ordonat companiei Meta să oprească imediat Facebook și Instagram în Rusia, pe motiv de „activitate extremistă”.

Agenția de stat TASS a transmis mai devreme că un tribunal din Moscova a respins o încercare a Meta de a scăpa de acuzațiile de extremism. Meta a cerut mai mult timp pentru a-și pregăti poziția juridică și a pus sub semnul întrebării autoritatea instanței de a-i interzice activitățile la cererea procurorilor, transmite The Guardian.

Anterior în cursul zilei de luni Serviciul federal de securitate al Rusiei (FSB) ceruse interzicerea ''imediată'' a reţelelor sociale americane Facebook şi Instagram, în prima zi a unui proces pentru ''extremism'', într-un context de creştere a represiunii de la declanşarea ofensivei în Ucraina.

ADVERTISING

Interdicţia de azi nu se va aplica serviciului de mesagerie WhatsApp.

Tribunalul Tverskoi din Moscova a acceptat plângerea intentată de procurorii ruși pentru interzicerea activităților Meta pe teritoriul rus, a anunțat serviciul de presă al instanței într-un comunicat.

Curtea a precizat: "Decizia nu se aplică activităților WhatsApp, care nu poate difuza informații în mod public".

Război în Ucraina, Ziua 26 - Vezi desfășurarea evenimentelor

Decizia instanţei din Moscova vine după ce recent s-a aflat că platformele Meta vor permite utilizatorilor Facebook și Instagram din unele țări să îndemne la violență împotriva rușilor și soldaților ruși invadatori, dar nu și a civililor, în contextul invaziei din Ucraina, potrivit unor mailuri interne consultate de Reuters, într-o modificare temporară a politicii companiei.

ADVERTISING

De asemenea, compania de socializare permite temporar unele postări care îndeamnă la moartea președintelui rus Vladimir Putin sau a președintelui belarus Alexander Lukașenko, potrivit mailurilor interne adresate moderatorilor săi de conținut.

Modificările temporare ale politicii privind apelurile la violență la adresa soldaților ruși se aplică în Armenia, Azerbaidjan, Estonia, Georgia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Rusia, Slovacia și Ucraina, potrivit unui e-mail.

Potrivit agenţiei TASS, un reprezentant al companiei a declarat luni la tribunal că Meta şi-a modificat între timp regulamentul pentru a interzice ''rusofobia şi apelurile la violenţă''.

ADVERTISING

Urmează Google?

Instagram şi Facebook, la fel ca Twitter, au fost deja blocate în Rusia, unde sunt practic inaccesibile fără utilizarea unei reţele virtuale private (VPN).

De asemenea, site-urile a zeci de media ruse şi străine, printre care al BBC, NYT şi DW, au fost blocate.

Săptămâna trecută, serviciul de reglementare a telecomunicaţiilor, Roskomnadzor, a acuzat gigantul american Google şi serviciul său video YouTube de activităţi ''teroriste'', prima etapă către blocarea lor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇