Rise Project pierde în primă fază procesul cu Adrian Streinu Cercel: Trebuie să-i plătească daune morale și să șteargă două articole de pe site

Rise Project pierde în primă fază procesul cu Adrian Streinu Cercel: Trebuie să-i plătească daune morale și să șteargă două articole de pe site

Rise Project a pierdut în prima instanță procesul intentat de Adrian Streinu Cercel, fostul manager al Institutului Matei Balș din Capitală. Tribunalul București a decis că publicația trebuie să înlăture două articole de pe site și să plătească daune de 10.000 de lei medicului și tot atât și Institutului.

Procesul a fost intentat de Streinu Cercel și Institutul Matei Bals în 2018, după ce Rise a publicat două articole în care îl acuzau pe cel dintâi de decontări fictive, spăgi, achiziții publice care nu respectă legea, căpușarea Institutului printr-un offshore deținut în Cipru și chiar deturnare de bani de la guvernul norvegian.

ADVERTISING

Este vorba de articolele Institutul de boli inventate și Spitalul meu de stat. În cel de-al doilea articol sunt menționate în diverse contexte, cu diverse acuzații, și numele a cinci medici, inclusiv fiica lui Streinu Cercel.

Astfel, cei cinci s-au alăturat și ei procesului împotriva Rise Project, în nume propriu. Este vorba de Sorin Petrea, Mariana Mardarescu, Anca Streinu Cercel, Raluca Cruceru și Oana Săndulescu.

Judecătorii au admis doar în parte acuzațiile împotriva Rise Project. Astfel, potrivit minutei, pe lângă daunele de câte 10.000 de lei pe care publicația va trebui să le plătească lui Cercel și Institutului, Rise trebuie să șteargă de pe site cele două articole și să publice hotărârea judecătorească pe platforma, dar și în trei ziare cu cea mai largă răspândire națională, pe propria cheltuială, ”cu aceleaşi fonturi şi în aceleaşi condiţii grafice ca şi articolele menţionate”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În același timp, însă, cei cinci medici sunt obligați să plătească 811 lei, cheltuieli de judecată, celor de la Rise Project.

Decizia poate fi atacată cu apel în 30 de zile, de oricare dintre părți. Potrivit celor de la Newsweek, Cercel și ceilalți reclamanți ceruseră daune de 2 milioane de lei. Până acum, cei de la Rise Project nu au reacționat public.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇