De ce trebuie să ne împrumutăm şi ce nu convine Opoziţiei

De ce trebuie să ne împrumutăm şi ce nu convine Opoziţiei

Nimic nu e uşor în viaţă şi nimic nu este pe gratis.

Uniunea Europeană dă cât poate, iar dacă mai vrei bani te ajută să iei un împrumut de la cine are bani de împrumutat. Trebuie să spui mulţumesc, pentru că dobânda este mai mică şi, ca la orice împrumut, trebuie să accepţi condiţiile creditorului.

Asta este situaţia actuală a României, ţara are nevoie de bani ca să încerce să micşoreze decalajul faţă de celelalte state ale Uniunii care au fost cuminţi şi şi-au făcut lecţiile. State care acum accesează doar granturile pentru că nu mai au nevoie de împrumuturi şi de condiţionarea lor de anumite reforme interne, pentru că fie au făcut aceste reforme, fie au un buget mai sănătos ca al nostru.

Revenind la ce spuneam în articolul anterior, noi suntem obligaţi să ne împrumutăm pentru că altfel nu am avea bani de investiţii.

Guvernele anterioare au preferat să bage majoritatea banilor ţării în salarii fie ca să plătească electoratul, fie, în cel mai bun caz ca să pornească creşterea economică de conjunctură.

ADVERTISING

O astfel de creştere pe consum este inflamantă şi te poate face să crezi că ţi-a reuşit pentru că pe termen foarte scurt arată foarte bine. Dar e doar o vâlvătaie ce se stinge apoi la fel de repede, dacă nu e urmată de investiţii. Asta au greşit guvernele anterioare: au crescut pe termen scurt nivelul de trai, dar nu au făcut şi reformele care să susţină creşterea economică.

Am urmat această reţetă de câteva ori şi ea s-a dovedit păguboasă. Acum însă lucrurile stau altfel, pentru că împrumuturile care s-au dus în consum din cauza pandemiei au fost însoţite de cele care s-au dus anul trecut în investiţii.

Este pentru prima oară când repornirea economiei este însoţită de susţinerea ei prin investiţii, iar investiţiile cer bani.

Acesta este contextul. Dacă vrem să facem investiţii ne trebuiesc bani şi nu-i putem lua decât din împrumuturi. Atunci de ce să nu accesăm împrumutul din PNRR, dacă el se face la dobânzi mai mici decât cele de pe piaţă? De ce să nu continuăm ce am început, adică să ducem procesul acesta economic la capăt?

Ceea ce susţine PSD, adică acceptarea doar a granturilor, este greşit, suntem obligaţi să accesăm împrumuturile date prin PNRR. Dacă accesăm doar granturile şi nu facem investiţii, cădem în capcana facilă a unei spoieli de trai mai bun.

Mai mult, mi se pare greşită strategia PSD care îndeamnă PNL să ia doar granturi, să crescă un pic nivelul de trai şi să se oprească aşteptând alegerile din 2014.

Adică tu faci jocul celor de la putere ca ei să culeagă lejer un nou mandat la guvernare? Adică le spui negru pe alb că aşa ai făcut ca să câştigi alegerile şi-i îndemni să facă la fel? Să fie vorba de neînţelegerea procesului economic sau să fie vorba de o greşită strategie, cea a lui Gică-contra care critică orice de-a valma şi vrea să facă altfel doar pentru că Guvernul face aşa?

Ambele variante sunt greşite şi ridicole şi spun multe despre evaluarea economică a PNRR a celor din Opoziţie.

Să nu ne îmbătăm cu apă rece crezând că, dacă ne împrumutăm, avem garanţia unei creşteri economice sustenabile. Nu, este posibil ca procesul să fie stopat din motive economice sau posibile, există riscul ca valoarea investiţiilor să fie prea mică ca să se vadă un câştig economic curând.

Există riscul ca economia noastră să fie prea anchilozată ca să pornescă la acest şoc.

Apoi, vine problema austerităţii care este complementară celei a creşterii economice. Da, pentru început ar trebui drămuite cheltuielile curente, pentru că ele generează inflaţie şi inflaţia poate roade începutului de creştere sustenabilă.

Pentru început ar trebui limitate creşterile salariale în sectorul de stat şi cele populiste ale pensiilor, ba mai mult, ar trebui scăzute cheltuielile salariale în sectorul de stat ca bugetul să fie echilibrat. Dacă asta înseamnă austeritate, atunci să fie austeritate, pentru că ea este o condiţie obligatorie a relansării economice.

Banii din împrumuturi vor mai merge la consum pentru că nu de mâine relansarea economică îşi va arăta roadele. Important este că banii luaţi prin PNRR merg doar la investiţii, iar în acest caz supravegherea eventuală a FMI mi se pare de bun augur. Mâine, dacă pleacă PNL de la guvernare, aceşti bani nu vor putea fi mermeliţi după cheful PSD.

Poate că asta deranjează Opoziţia, în cazul unor alegeri anticipate. PSD nu va avea altceva de făcut decât să trudească la implementarea economică a banilor din PNRR şi nu va putea creşte salarii şi pensii după cheful electoral.

Poate ca PSD ar trebui să înlocuiască paradigmele domnului Socol cu paradigmele FMI şi nu poate face asta acum din motive ideologice. Va fi însă suficient, nădăjduiesc, ca Guvernul să înceapă să lucreze cum trebuie în aceşti ani la implementarea PNRR, iar alegerile din 2024 să prindă toate partidele în situaţia de a continua aceasta muncă.

Abia atunci când PSD va înţelege cum stau lucrurile şi va găsi oameni care să ducă mai departe acest plan se va reforma cu adevărat.

Citeşte şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇