Israelul acuză corespondenții AP, Reuters și CNN că știau de atacul Hamas din 7 octombrie. Reacția organizațiilor de presă

Israelul acuză corespondenții AP, Reuters și CNN că știau de atacul Hamas din 7 octombrie. Reacția organizațiilor de presă

Israelul acuză corespondenţii unor surse prestigioase de presă din Occident că ar fi fost avertizaţi cu privire la atacul de la 7 octombrie al Hamas şi că au fotografiat în timp real intrarea ”teroriştilor” în Israel pentru a comite crime şi a lua ostatici.

”Un articol al Honest Reporting arată că trei jurnalişti independenţi care lucrează pentru instituţii mari de presă i-au însoţit pe teroriştii Hamas peste frontieră la 7 octombrie şi au relatat masacrul oribil”, denunţă autorităţile pe contul oficial X al Israelului, relatează Huffington Post.

”Dacă au existat jurnalişti care erau la curent cu masacrul, care au păstrat tăcerea şi au fotografiat în timp ce erau masacraţi copii, ei nu sunt diferiţi de terorişti, iar pedeapsa lor va fi dură”, ameninţă ministrul israelian al Apărării, Benny Ganz.

ADVERTISING

Cine a lansat acuzațiile

Totul a pornit de la un articol publicat de Honest Reporting - un ONG israelian care spune că are ca scop ”să lupte împotriva prejudecăţilor ideologice în jurnalism şi presă, pentru că afectează Israelul”.

Această asociaţie susţine că, ”la 7 octombrie, unele dintre atrocităţile Hamas au fost filmate de fotojurnalişti din Gaza care lucrează pentru agenţiile de presă Associated Press (AP) şi Reuters, a căror prezenţă, dimineaţa devreme, în zona de frontieră, ridică întrebări etice grave”.

În acest articol plin de insinuări, este vizat mai ales Hassan Eslaiah, un ”freelancer” AP şi CNN, acuzat că a fost prezent foarte devreme să documenteze atacul Hamas, fotografiind incursiunea militanţilor într-un kibuţ şi un tanc în flăcări. Aceste fotografii au fost publicate ulterior de AP.

ADVERTISING

Honest Reporting publică, de asemenea, o fotografie needitată a lui Hassan Eslaiah în compania lui Yahya Sinwar, prezentat drept ”şeful Hamas şi creierul masacrului de la 7 octombrie”.

Honest Reporting pune totodată în discuţie în articolul său activitatea altor trei colaboratori ai AP:

  • Yousef Masoud, ”de asemenea, colaborator al New York Times (NYT)”, ”prezent la ţanc să pună piciorul pe teritoriul israelian” alături de combatanţii Hamas,
  • Ali Mahmud, care a documentat răpirea tinerei germano-israelience Shani Louk,
  • Hatem Ali, care a surprins imagini de la răpiri cu maşini de golf.
ADVERTISING

În ceea ce priveşte agenţia Reuters, aceasta a publicat ”fotografii de la două fotojurnaliste care se aflau, de asemenea, la frontieră, la timp la infiltrarea Hamas”.

Aceste acuzaţii au fost răspândite rapid de la cel mai înalt nivel al statului israelian, dar şi în Franţa. ”Corespondenţi sunt integraţi în echipele Hamas”, a denunţat fostul deputat socialist francez Julien Dray.

Agențiile dezmint

Instituţiile de presă ţintite de aceste acuzaţii nu au întârziat să reacţioneze.

”Associated Press nu avea cunoştinţă despre atentatele de la 7 octombrie înainte ca acestea să aibă loc. Primele fotografii primite de AP de la un colaborator independent arată că ele au fost făcute la mai bine de o oră după începutul atacurilor. Noi nu mai lucrăm cu Hassan Eslaiah, care era ocazional freelancer al AP şi al altor agenţii de presă, în Gaza”, a spus agenţia americană.

”Rolul AP este de a culege informaţii despre evenimente de actualitate în întreaga lume, acolo unde au loc, inclusiv atunci când aceste evenimente sunt oribile şi fac numeroase victime”, subliniază agenţia.

Reuters reacţionează la fel şi ”neagă în mod categoric că a avut cunoştinţă de atac sau că a trimis jurnalişti alături de Hamas la 7 octombrie”.

Fotografiile publicate de către agenţia britanică ”au fost făcute la două ore după ce Hamas a tras rachete asupra sudului Israelului şi la peste 45 de minute după ce Israelul a declarat că bărbaţi înarmaţi au traversat frontiera”.

”Jurnaliştii Reuters nu erau pe teren în locurile menţionate în articolul Honest Reporting”, precizează agenţia.

Într-o declaraţie oferită Daily Mail, şi CNN spune că nu era la curent cu atacul şi că Hassan Eslaiah ”nu lucra pentru post la 7 octombrie”.

”Începând de azi (joi), am rupt orice legătură cu el”, declară un purtător de cuvânt al postului american de ştiri, contactat de tabloidul britanic.

La rândul său, The New York Times afirmă că acuzația că oricine din cadrul publicației ar fi știut dinainte despre atacurile Hamas sau a însoțit teroriștii Hamas în timpul atacurilor este neadevărată și scandaloasă.

”Este nesăbuit să facem astfel de acuzații, punând în pericol jurnaliştii noștri din Israel și Gaza. Am acoperit pe larg atacurile din 7 octombrie și războiul cu corectitudine, imparțialitate și o înțelegere constantă a complexității conflictului”, a afirmat The New York Times.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇