Fact-checking-ul săptămânii: Dezmințire despre tehnologia de vaccinare prin inhalare de la Yale și dezinformarea legată de „chemtrails”

Fact-checking-ul săptămânii: Dezmințire despre tehnologia de vaccinare prin inhalare de la Yale și dezinformarea legată de „chemtrails”

Context

Postările false fac referire la un studiu publicat în revista Science Translational Medicine. Studiul a examinat o metodă de a administra șoarecilor vaccinuri ARNm COVID-19 șoarecilor pe cale nazală. Unele dintre postările de pe rețelele sociale par să facă referire la diferite elemente ale teoriei conspirației care susține, în mod eronat, că urmele albe lăsate de avioane pe cer sunt „urme chimice” (chemtrails), substanțe chimice toxice ce ar fi pulverizate în atmosferă de guverne sau de alți actori malefici.

ADVERTISING

O serie de narațiuni conspiraționiste susțin că urmele albe lăsate de avioane pe cer sunt „urme chimice” (chemtrails), substanțe chimice toxice despre care se presupune că ar fi fost împrăștiate în atmosferă de către guverne sau de către alți actori cu o agendă malefică (ex. „reducerea populației”). „Chemtrails” se referă la teoria conform căreia guvernele sunt implicate într-un program secret pentru a împrăștia substanțe chimice toxice în atmosferă. Sunt speculate diferite motivații pentru această presupusă pulverizare, inclusiv vaccinarea, sterilizarea, reducerea speranței de viață, controlul minții sau controlul vremii.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

ADVERTISING

“Omenirea a fost mințită în legătură cu vaccinul anti-Covid-19”.

“Elita globalistă are un plan secret de control al populației”.

“Se încearcă controlul/reducerea populației prin pulverizări de substanțe chimice în atmosferă (chemtrails).”

Evaluarea noastră:

Afirmații false, lipsite de dovezi și informații scoase din context. Vaccinurile inhalate necesită doze măsurate, administrate direct intranazal. Tehnologia vaccinării prin inhalare dezvoltată la Yale, nu poate fi utilizată prin pulverizare în atmosferă, așa cum sugerează dezinformările recente din social media. Tehnologia vaccinului intranazal nu a fost dezvoltată pentru a vaccina fără consimțământ oamenii, și nu există dovezi că ar funcționa dacă ar fi administrată în acest mod.

Disclaimer!

ADVERTISING

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Usatoday.com – Vaccinating people from airplanes is not feasible, contrary to post | Fact check

Reuters.com – Fact Check: Yale study did not develop a technology for vaccination without consent

Harvard.edu – Chemtrails Conspiracy Theory

Skepticproject.com – Chemtrails


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇