Comisia Europeană investighează Meta, pentru că le creează adicții copiilor

Comisia Europeană investighează Meta, pentru că le creează adicții copiilor
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Comisia Europeană a deschis o investigaţie asupra companiei Meta în legătură cu protecţia minorilor pe platformele sale Facebook şi Instagram.

Investigaţia este legată de temeri că platformele Facebook şi Instagram „ar putea exploata slăbiciunile şi lipsa de experienţă a minorilor şi le-ar putea induce adicţii comportamentale”, conform unui comunicat de presă al Comisiei, citat de DPA.

O altă îngrijorare este legată de efectul "de vizuină de iepure" care "te atrage spre din ce în ce mai mult conţinut deranjant", conform unui oficial din partea Comisiei.

ADVERTISING

Executivul UE este, de asemenea, îngrijorat în legătură cu accesul minorilor la conţinut neadecvat, precum şi cu privire la protecţia vieţii private.

Investigaţia va verifica şi dacă Facebook şi Instagram respectă legea europeană privind serviciile digitale (Digital Services Act - DSA), o lege care impune platformelor online mari să evalueze şi să limiteze anumite riscuri legate de utilizarea serviciilor oferite, în special în cazul copiilor.

"Nu suntem convinşi că Meta a făcut suficient pentru a se conforma obligaţiilor ce rezultă din DSA - să atenueze riscul de efecte negative asupra sănătăţii fizice şi psihice a tinerilor europeni pe platformele sale Facebook şi Instagram", a susţinut printr-o postare pe X comisarul european pentru piaţă internă Thierry Breton.

Un oficial din cadrul CE a explicat că "efectul vizuină de iepure" este creat atunci când algoritmii unei platforme "le oferă utilizatorilor un anumit tip de conţinut - spre exemplu conţinut ce poate conduce la depresie sau care oferă imagini şi aşteptări nerealiste cu privire la corp - care favorizează problemele de sănătate psihică la copii".

ADVERTISING

Meta ar putea să se confrunte cu dificultăţi şi în ceea ce priveşte folosirea unor instrumente pentru verificarea vârstei care să fie "rezonabile, proporţionale şi eficiente", pentru a-i împiedica pe copii să acceseze conţinuturi interzise minorilor, se mai arată în comunicatul CE.

Comisia va investiga, de asemenea, şi dacă Meta nu respectă "obligaţiile ce-i revin prin DSA de a aplica măsuri adecvate şi proporţionale pentru a asigura un nivel ridicat de siguranţă şi securitate pentru minori".

Executivul UE va acorda o atenţie deosebită setărilor implicite de confidenţialitate pe care le au Facebook şi Instagram pentru minori, precum şi în ceea ce priveşte "proiectarea şi funcţionarea sistemelor de recomandare" care aduc conţinut către utilizatori.

Dacă în urma acestei anchete se va stabili că Meta a încălcat regulile DSA privind diminuarea riscurilor, compania ar putea fi amendată cu până la 6% din venitul său anual global.

Compania Meta este deja investigată sub raportul DSA cu privire la modul în care gestionează publicitatea politică, înaintea alegerilor pentru Parlamentul European ce vor avea loc în perioada 6 - 9 iunie.

De asemenea, CE investighează şi TikTok în legătură cu chestiuni similare legate de siguranţa şi protecţia minorilor.

ADVERTISING

Regulile de diminuare ale riscurilor din cadrul DSA se aplică "platformelor online foarte mari", adică acele platforme care dispun de peste 45 de milioane de utilizatori activi de pe teritoriul UE în fiecare lună.

Alte prevederi din cadrul DSA - aşa cum sunt obligaţiile de a dispune de mecanisme care să le permită utilizatorilor să atragă atenţia asupra conţinuturilor ilegale - se aplică şi platformelor mai mici.

Monitorizarea platformelor mai mici privind respectarea prevederilor DSA revine în sarcina celor 27 de state membre ale UE, în timp ce Comisia Europeană veghează asupra respectării DSA de către platformele foarte mari.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇