De ce iau UE și SUA măsuri împotriva TikTok

De ce iau UE și SUA măsuri împotriva TikTok

SUA solicită vânzarea forțată a aplicației video chineze TikTok, iar UE inițiază noi proceduri împotriva acesteia. În România, a iritat partidele aflate în campanie.

Aproape nicio altă aplicație nu este la fel de populară printre copiii și tinerii din întreaga lume precum TikTok. Totodată, aproape niciuna nu este la fel de controversată.

De ce ar urma să fie interzis TikTok în SUA?

Senatul Statelor Unite ale Americii a votat, marți seara, o lege care obligă vânzarea aplicației chinezești în SUA. Camera Reprezentanților aprobase și ea în weekend măsura, iar președintele Joe Biden a anunțat deja că va ratifica legea.

TikTok ar trebui să se desprindă de compania-mamă din China, ByteDance, în 270 de zile, cu o eventuală posibilitate de prelungire a termenului limită cu o perioadă de grație de 90 de zile.

În cazul neîndeplinirii acestei condiții, TikTok ar trebui să fie eliminat din magazinele de aplicații. Prima consecință ar fi, în absența sursei de descărcare a aplicației, imposibilitatea de a atrage noi clienți.

Inițiativa parlamentară americană împotriva TikTok provine din preocupările privind protecția datelor: ByteDance este suspectată că dă Partidului Comunist Chinez acces la informațiile private ale utilizatorilor. Mai exact, că ar putea fi forțată să predea regimului de la Beijing detalii despre persoanele care folosesc aplicația, iar în SUA aceasta înseamnă aproximativ 170 de milioane de oameni.

ADVERTISING

Există totodată suspiciunea că algoritmii aplicației ar fi folosiți de China pentru propagandă și dezinformare. Compania neagă acuzațiile și critică presiunea la care este supusă din partea autorităților americane.

De ce investighează UE?

Și Uniunea Europeană are TikTok în vizor - deși din motive complet diferite. UE a deschis deja proceduri juridice împotriva platformei în februarie, printre altele, pentru protecția presupus inadecvată a minorilor, dar și pentru opacitatea publicității.

O altă investigație demarată la nivel comunitar urmează să examineze dacă funcția de recompensă a noii aplicații TikTok Lite - lansată luna aceasta și disponibilă deocamdată doar în Franța și Spania - pune în pericol sănătatea mintală a tinerilor și, prin urmare, încalcă regulile Uniunii.

Marile platformele de social media precum Facebook, X (fostul Twitter), Instagram sau TikTok au trebuit să de adapteze la cerințele Digital Services Act (DSA) din august 2023, o legea elaborată cu scopul de a preveni activitățile online ilegale sau dăunătoare.

Practicile de manipulare pentru a menține utilizatorii pe platforme, așa-numitele ”dark patterns”, sunt de asemenea interzise, pentru că, în primul rând, încalcă Regulamentului General privind Protecția Datelor (GDPR), dar servesc și unor strategii de înșelat utilizatorii.

Un exemplu de asemenea ”modele obscure” îl reprezintă site-urile sau aplicațiile care atrag abonați printr-o interfață foarte prietenoasă, cu proceduri simple de abonare, dar descurajator de complicate de dezabonare (trebuie sunat la companie, de multe ori la un hotline contra cost; sau este nevoie de schimburi repetate și anevoioase de emailuri).

Comisia Europeană critică TikTok pentru că a introdus noua versiune a aplicației TikTok Lite în cele două state fără a evalua în prealabil în mod adecvat riscurile. Grupul a avut termen până pe 18 aprilie să depună un raport, dar nu a făcut-o. I s-a dat un nou termen de 24 de ore și, conform propriilor declarații, a depus evaluarea riscului marți (23 aprilie), evitând pentru moment o amendă (care s-ar putea ridica la până un procent din veniturile totale anuale).

De ce este TikTok Lite considerat periculos?

TikTok Lite include, suplimentar față de versiunea tradițională, un nou sistem de puncte-recompensă: oricine vizionează cât mai multe videoclipuri, le evaluează pozitiv și își invită prieteni la TikTok va primi monede digitale care se pot transforma în vouchere, de exemplu, bonuri de cumpărături pentru retailerul online Amazon.

Comisia Europeană a estimat că această nouă funcție creează în mod deosebit dependență.

Aplicația este populară în special printre copii și tineri, datorită filmărilor de scurtă durată. Conform termenilor de utilizare, utilizatorii trebuie să aibă cel puțin 13 ani.

Sub 18 ani, accesul este permis cu acordul părinților sau al altor tutori legali. Cu toate acestea, nu există nici un indiciu că operatorul aplicației verifică într-adevăr vârsta clienților, au precizat reprezentanții executivului comunitar.

Creează TikTok mai multă dependență decât alte rețele sociale?

Algoritmii TikTok funcționează ușor diferit față de cei ai platformelor mai vechi de rețele sociale - și predispun mai pregnant la dependență.

Spre deosebire de platformele anterioare, care oferă conținut predominant din conturile urmărite de utilizator, TikTok arată nesolicitat videoclipuri pe care alți utilizatori le-au găsit atrăgătoare. În plus, cu cât timpul petrecut pe TikTok este mai mare, cu atât predicțiile devin mai precise și, implicit, oferta mai personalizată.

Washington Post a relatat, în martie anul trecut, că aproape jumătate dintre adolescentele din SUA sunt dependente de TikTok. Potrivit cercetătorilor, atunci când folosesc platforma, petrec în medie mai mult de 2,5 ore pe aplicație.

Persoanele care suferă de depresie sunt chiar deosebit de vulnerabile. Iar institutul american de sondare a opiniei publice Pew Research constata, în septembrie 2023, că aproximativ 17% dintre tineri își petrec timpul parcurgând aplicația cu constanță ("almost constantly") - un procentaj mai mare decât cele înregistrate la alte platforme de socializare.

Situația din România

Statisticile spun că în România există șapte milioane de conturi de TikTok. În luna ianuarie a acestui an, vicepreședintele autorității de reglementare în comunicații ANCOM, Pavel Popescu, avertiza că TikTok este ”o problemă de siguranță națională, (...) o aplicație nu doar nocivă, dar mai mult de atât, există dovezi tehnice că datele se duc și sunt folosite în niște servere de alte guverne”. Popescu recomanda politicului să decidă ca aplicația să fie interzisă pe telefoanele de serviciu ale angajaților din sectorul guvernamental.

O discuție similară se poartă în Germania, unde parlamentarii din Bundestag iau în calcul o posibilă interdicție pentru terminalele oficiale ale angajaților publici și ale celor care lucrează în departamentele de securitate ale infrastructurii critice.

Îngrijorarea publică nu a împiedicat federația germană de fotbal DFB și comitetul olimpic să facă parteneriate de imagine și sponsorizare cu gigantul chinez, în preajma evenimentelor sportive majore din această vară.

În România, dezbaterea s-a reaprins în luna martie, după publicarea unui sondaj din care reieșea că tineretul ar prefera formațiunea politică AUR.

Purtătorii de cuvânt ai celor două partide aflate la guvernare PSD și PNL, Lucian Romașcanu, respectiv Rareș Bogdan, au susținut atunci reglementarea aplicației TikTok, pe motiv că ar fi devenit o platformă de promovare a mesajelor extremiste, a ”propagandei și manipulării agresive și perverse”.

Fostul ministru pesedist al Culturii susținea chiar că ”singurul lucru pe care poți să-l faci cu TikTok, dacă nu se ține de treabă, este să-l închizi. Va fi reglementat sau închis”.

Șefa femeilor liberale, senatoarea Nicoleta Pauliuc, nu crede însă că restrângerea accesului general este o soluție: ”Nu sunt de părere că trebuie ceva interzis. Trebuie să convingem tinerii, dar nu numai tinerii, ci și adulții, că extremismul nu este o soluție”.

Pauliuc ar dori, în schimb, ca accesul la rețelele sociale să se facă ”într-un mod mai moderat”, iar pentru asta a propus o lege care prevede ca ”accesul minorilor sub 16 ani în social media să aibă loc doar în baza unui acord explicit exprimat de către părinţi”, pentru ca aceștia ”să aibă puterea de a stabili ce au şi ce nu au voie să facă propriii copii în spaţiul online”.

Concluzia senatoarei este că nu trebuie făcute legi pentru TikTok, ci TikTok trebuie să se conformeze legilor existente.

Comerțul din China, greu de controlat

TikTok nu este singura problemă chinezească cu care se confruntă online-ul românesc. Alți doi giganți din China, platformele de comerț electronic Temu și Shein, au intrat în vizorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului. Cele două platforme de e-commerce primesc zilnic în jurul a 10.000 de comenzi din România.

Chiar dacă ambele firme fac vânzări în România și livrează - la prețuri de dumping - mărfuri sub standardele calitative obligatorii în UE, ANPC nu poate face nimic, pentru că operatorii ambelor firme nu sunt înregistrați în România.

Stephanie Höppner | Cristian Ștefănescu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇