Comisia Europeană amenință că suspendă varianta TikTok, care oferă plăți utilizatorilor pentru cât timp stau pe aplicație

Comisia Europeană amenință că suspendă varianta TikTok, care oferă plăți utilizatorilor pentru cât timp stau pe aplicație

Comisia Europeană a deschis, luni, o anchetă împotriva noii aplicaţii TikTok Lite şi ameninţă să suspende – începând de joi – o funcţie a reţelei de socializare chinezeşti care recompensează timpul petrecut în faţa ecranului, ceea ce creşte riscul dependenţei.

CE consideră că acest mecanism reprezintă ”riscuri grave la adresa sănătăţii mentale a utilizatorilor”, relatează AFP.

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, avertizează că TikTok Lite „ar putea fi la fel de toxic și ar putea crea dependență ca țigaretele ușoare”.

ADVERTISING

Platforma nu a comunicat Bruxelles-ului, înainte de lansare, o evaluare a riscurilor, conform obligaţiilor prevăzute în cadrul noii legislaţii cu privire la serviciile digitale (DSA).

Thierry Breton spune că TikTok Lite nu va fi suspendată, dacă firma "furnizează dovezi convingătoare cu privire la siguranța sa, ceea ce nu a făcut până în prezent”.

Funcția Lite, lansată recent în Franța și Spania, permite utilizatorilor să câștige puncte, echivalentul a câțiva cenți zilnic, în timp ce îndeplinesc anumite sarcini pe TikTok, precum vizionarea de materiale video, a conținutului, urmărirea creatorilor sau invitarea prietenilor să se alăture TikTok. Aceste puncte pot fi schimbate cu recompense în bani sau vouchere pe Amazon.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Camera Reprezentanţilor a adoptat sâmbătă un proiect de lege care lansează un ultimatum către TikTok, ce prevede interzicerea aplicaţiei în Statele Unite.

Excepție face cazul în care reţeaua de socializare întrerupe legăturile cu compania-mamă ByteDance şi, în sens mai larg, cu China, potrivit AFP.

Platforma video este acuzată de oficialii americani că a permis Beijingului să-i spioneze şi să-i manipuleze cei 170 de milioane de utilizatori din Statele Unite. Această interdicţie trebuie acum validată de Senat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇