Camera Reprezentanţilor a adoptat sâmbătă un proiect de lege care lansează un ultimatum către TikTok, ce prevede interzicerea aplicaţiei în Statele Unite.
Excepție face cazul în care reţeaua de socializare întrerupe legăturile cu compania-mamă ByteDance şi, în sens mai larg, cu China, potrivit AFP.
Platforma video este acuzată de oficialii americani că a permis Beijingului să-i spioneze şi să-i manipuleze cei 170 de milioane de utilizatori din Statele Unite. Această interdicţie trebuie acum validată de Senat.
Interzicerea TikTok ar "încălca libertatea de exprimare" a 170 de milioane de americani, a protestat sâmbătă populara reţea de socializare în legătură cu acest proiect de lege.
Într-un e-mail către AFP, un purtător de cuvânt al platformei a precizat că proiectul de lege privind interdicţia "ar devasta şapte milioane de întreprinderi şi ar închide o platformă care contribuie cu 24 de miliarde de dolari pe an la economia SUA".
Totuşi, potrivit AP, chiar dacă textul devine lege, compania va avea la dispoziţie până la un an pentru a găsi un cumpărător şi va încerca probabil să conteste legea în instanţă, argumentând că aceasta ar priva milioanele de utilizatori ai aplicaţiei de drepturile lor în temeiul Primului Amendament.
Contestaţiile în instanţă ar putea întârzia semnificativ calendarul stabilit de Congres sau ar putea bloca intrarea în vigoare a legii.