Uniunea Europeană își propune să creeze un corp de avertizori pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la primele legi din lume pentru combaterea agresiunilor online, inclusiv abuzul sexual asupra copiilor și conținutul care prezintă tulburări de alimentație și sinucidere.
Pe 25 august a intrat în vigoare Digital Services Act, un pachet legislativ care luptă împotriva urii, a abuzului sexual și a dezinformării propagate în mediul online, prima lege care guvernează conținutul online în UE.
Comisarul european Thierry Breton are acum planuri și mai ambițioase. El vrea ca minorii, părinții și cadrele didactice să știe cum să raporteze conținutul online care nu este doar dăunător, ci și ilegal.
"Vrem să ne asigurăm că în fiecare instituție de educație există o persoană care poate explica ce se întâmplă întregii comunități, inclusiv elevilor", a declarat Breton, într-un interviu acordat cotidianului britanic The Guardian.
Fiecare elev și părinte trebuie să știe că "orice este ilegal în curtea școlii e ilegal și pe rețelele de socializare", a subliniat el.
Campania de bază pentru recrutarea "gardienilor din curtea școlii" va fi una dintre cele mai mari din istoria UE. Potrivit Eurostat, în UE sunt 36 de milioane de elevi de gimnaziu, iar în clasele primare învață 24 de milioane. Mulți dintre aceștia vor fi expuși de la vârste fragede la conținutul de pe rețelele de socializare.
Costurile campaniei nu au fost încă anunțate, dar se estimează ca cele 27 de state membre să integreze inițiativa în programele lor naționale, așa cum au făcut, de pildă, cu campaniile pentru siguranța rutieră.
Legea care "îi domesticește" pe giganții tehnologici
Potrivit Digital Services Act (DSA), 19 giganți online, printre care Facebook, X (fostul Twitter), Google și TikTok, sunt obligați să-și îmbunătățească politica privind conținutul pe care îl livrează și să înlăture algoritmii care alimentează nesfârșitul conținut nepotrivit pentru copii.
În ultimele trei săptămâni, mai multe rețele de socializare, inclusiv X, au afișat o opțiune specifică în meniul de raportare prin care le indică utilizatorilor cum să denunțe conținutul ilegal.
Platformele de socializare au termen 24 de ore pentru a răspunde la reclamațiile privind încălcarea legilor și, dacă nu oferă o remediere satisfăcătoare, utilizatorul poate raporta situația unui avertizor de încredere desemnat de organismul național de reglementare, a cărui soluție trebuie tratată ca prioritate de către compania de tehnologie vizată. În cazul unui litigiu, reclamanții vor avea dreptul să meargă în instanță pentru a-și afirma noile drepturi legale în temeiul DSA.
Intențiile sună bine. Însă cea mai mare provocare pe care o înfruntă Comisia Europeană este creșterea gradului de conștientizare a legilor, pentru a se asigura că minorii rămân într-un spațiu digital sigur atunci când se află în camerele lor sau departe de supravegherea părinților ori a profesorilor.
"Avem doar trei săptămâni, așa că încă se lucrează, dar exact asta vrem să facem, să identificăm imediat că trebuie să avem anumiți bărbați și femei dedicați care vor fi avertizori de încredere sau organisme dedicate", care vor avea sarcina de a întări DSA, a spus Breton.
Costuri imense pentru cei care calcă greșit
Considerat unul dintre cei mai influenți comisari de la Bruxelles, Breton își asumă "cruciada" pentru curățarea mediului online al copiilor și susține că a avut de înfruntat presiuni imense.
"Trebuie să fiu sincer, a fost o mare, mare luptă. La început, când am început asta, aproape toți erau împotriva mea. Unele state membre, inclusiv cel mai mare - vă puteți imagina cine - nu erau fericite. Statele Unite nu erau fericite că făceam asta. Toate platformele (…) au încercat să mă convingă: au încercat să convingă pe toată lumea să ne oprească. Dar am spus 'nu, trebuie să facem ceea ce avem de făcut'. Am considerat că e responsabilitatea noastră să reglementăm asta, în sfârșit", a spus el.
"Este un salt cuantic de la ceea ce s-a făcut înainte", a adăugat acesta.
Breton speră că amenda de până la 6% din veniturile la nivel global sau interzicerea totală a operațiunilor în UE vor fi un stimulent suficient de puternic pentru ca giganții tehnologici să respecte noile obligații legale.
El spune că deja există semne bune: Meta, care deține Facebook și Instagram, i-a transmis că a recrutat 1.000 de persoane special pentru a-i instrui și a stabili respectarea DSA.
"Cea mai mare speranță a mea este că nu vom fi nevoiți să sancționăm. Dar sancțiunile sunt puse ca să fie aplicate, la nevoie. Nu voi ezita să fac asta, fiindcă am primit această putere de a aplica de la legiuitorii noștri și o voi folosi", a avertizat el.
Începe "vânătoarea" de infractori online
Comisarul se află acum în faza întâlnirilor cu miniștrii Educației din țările membre UE și a purtat deja discuții cu judecători din întreaga Europă, pentru a le explica noua lege, astfel încât sistemul de justiție să le ofere resurse mai bune victimelor.
Potrivit acestuia, DSA îi va vâna pe infractorii care produc și distribuie conținut online ofensiv, inclusiv abuzuri sexuale, dar și materiale care interferează cu alegerile.
UE se va baza pe cooperarea companiilor tehnologice, dar și pe utilizatori care vor semnala orice dezinformare sau fake news. Primele teste vor fi alegerile din Slovacia și Polonia din următoarele săptămâni.
Breton e conștient că în spatele unor acțiuni de dezinformare se pot afla agenți statali, de dincolo de "scutul de apărare" al UE. Dar dacă va fi nevoie, vor fi propuse noi prevederi, spune el: "Vom folosi DSA și, dacă trebuie ajustată, o vom face."
Legislația UE nu se va aplica în Marea Britanie și Irlanda de Nord, în pofida acordurilor speciale Brexit, a confirmat un oficial european. Se pare însă că toate cele 40 de companii care au acceptat să respecte DSA vor avea aceeași abordare și peste Canalul Mânecii, mai ales că Marea Britanie e pe cale să adopte propriul set legislativ pentru siguranța online.