Ministerul Educaţiei a primit din partea Poliţiei Române o informare cu privire la un aspect îngrijorător înregistrat în mai multe ţări: copii cărora le-a fost închis contul de Roblox au ameninţat că se sinucid din această cauză.
În acest sens, în şcolile din Capitală se va desfăşua o campanie de informare care să prevină astfel de incidente neplăcute. Un astfel de caz a fost înregistrat şi în România, în luna octombrie a anului trecut, a spus Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, pentru News.ro.
„Poliţia Română a primit informaţii din partea partenerilor din străinătate care controlează platforma Roblox, că în România, într-unul din jocurile de pe această platormă care s-au traduce ca simulare a sinuciderii sunt înregistraţi şi foarte mulţi minori români, majoritatea din Bucureşti.
Și atunci Poliţia Română a considerat necesar să informeze Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti de existenţa acestui risc pentru copiii din sistemul de învăţământ iar Inspectoratul a solicitat unităţilor de învăţământ ca prin diriginţi, profesori, învăţători, să discute cu părinţii astfel încât să le atragă atenţia asupra acestui risc fără însă a populariza informaţia prea mult pentru că nu dorim să ajungă la copii, ci la părinţi, pentru a avea un rol preventiv.
Nu ştiu dacă vor fi campanii de comunicare, cât la şedinţele cu părinţii, la întâlnirile pe care profesorii şi învăţătorii le au cu părinţii vor menţiona acest aspect fără a atrage foarte mult atenţia asupra jocului”, a spus Radu Szekely.
Documentul transmis Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti poate fi consultat AICI
Poliția a informat ca a existat un caz de acest gen în Buzău, unde au fost luate şi măsuri legale și a recomandat părinților să supravegheze mai atent cum petrec copiii timpul liber în mediul online.
În luna octombrie a anului trecut, un copil în vârstă de 12 ani din Buzău a ameninţat pe o platformă de jocuri online (Roblox) că se sinucide, după ce contul de joc i-a fost închis de administratorul platformei pe motiv că băiatul a avut discuţii în contradictoriu cu un alt jucător online. Cei care gestionează site-ul au anunţat atunci Interpol Washington. Cu ajutorul celor de la Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională – Biroul Naţional Interpol dar şi al poliţiştilor buzoieni şi al parchetului băiatul a fost depistat şi audiat în prezenţa tatălui şi consiliat apoi cu privire la riscurile şi responsabilităţile legate de mediul online.
Imediat după acest incident Poliţia Română a realizat o campanie de informare pe Facebook legat de acest aspect, printr-un mesaj informativ numit „Voi ştiţi ce face copilul vostru în mediul online?”.