Atenționare de la Guvern: Circulă un fake news din Rusia cu un tir cu sute de cadavre ale pacienților cu COVID-19

Atenționare de la Guvern: Circulă un fake news din Rusia cu un tir cu sute de cadavre ale pacienților cu COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică atenționează cetățenii că circulă o informație falsă, raspândită de platforme găzduite în Federația Rusă, potrivit căreia ar fi fost descoperit în București un tir încărcat cu cadavre ale unor pacienți ce fuseseră infectați cu coronavirus.

”Atenționăm opinia publică asupra unor informații false puse în circulație în limba română, de pe platforme găzduite în Federația Rusă, care sunt propagate pe rețelele de socializare.

Este cazul unui site Antena News, dar cu extensie .xyz, care obligă utilizatorul, pentru a putea citi conținutul materialelor, să distribuie materialele prin intermediul Facebook.

Între articolele promovate se numără cel cu următorul titlu, care este previzualizat pe platforma de socializare: 'UN TIR PLIN CU CADAVRE A FOST DEPISTAT AZI DIMINEAȚĂ ÎN CAPITALĂ! 250 DE PERSOANE SE PRESUPUNE CĂ TOȚI SUNT MORȚI DE СОVID'", se arată în comunicatul GCS.

Citește și Cum știm când fake news-ul vine de la China și de ce l-a înlocuit Gates pe Soros la facerea relelor. Bonus: cine pe cine plătește să aibă Covid-19 - Interviu

Sunt prezentate și câteva pasaje din articol.

”250 de cadavre au plecat la drum într-un tir! Nu sunt gunoaie, au nume!
Valul de virus ce lovește țara noastră de ceva vreme a atins cote incredibile: morgile au ajuns să fie pline, iar spitalele țin cadavrele în camioane frigorifice.

Azi dimineață, un tir cu 250 de corpuri puse în saci de plastic a plecat la drum prin Capitală, unde se îndrepta acesta deocamdată nu se cunoaște.
Șoferul a fost reținut pentru 72 de ore, Poliția a deschis un dosar pe acest caz, urmează a fi stabilite toate circumstanțele incidentului. Autoritățile încă nu au venit cu o explicație...

Articolul este ilustrat cu o imagine despre care GSC arată că e de fapt din 2018, din Guadalajara (Mexic). În imagine este surprinsă partea din spate a unor camioane frigorifice în care se află cadavre învelite în folii negre de plastic.

”Precizăm faptul că aceste informații prezentate în articol sunt complet false!

Facem apel ca acest tip de articole să NU fie distribuite pe paginile de socializare, întrucât o astfel de conduită contribuie la răspândirea de informații false și determină comportamente sociale nejustificate.

Totodată, încurajăm populația să se informeze doar din surse oficiale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇