Associated Press l-a dat afară pe reporterul care a transmis că Rusia a tras racheta căzută în Polonia

Associated Press l-a dat afară pe reporterul care a transmis că Rusia a tras racheta căzută în Polonia

Jurnalistul James LaPorta a fost concediat de AP după o relatare eronată a incidentului care s-a produs în localitatea poloneză Przewodow.

Conducerea Associated Press a luat decizia concedierii lui LaPorta, în vârstă de 35 de ani, în urma unei scurte anchete interne, relatează Washington Post.

Explozia produsă la 15 noiembrie în Przewodow, un sat din apropierea frontierei Poloniei cu Ucraina, a ucis două persoane și a stârnit îngrijorare în toată lumea. După câteva ore, Associated Press a transmis o alertă potrivit căreia "un oficial american anonim a spus că rachete rusești au trecut granița dintre Polonia, ucigând două persoane". Informația a fost incorectă.

ADVERTISING

Oficiali din Polonia și din Uniunea Europeană au spus ulterior că o singură rachetă, trasă de către forțele ucrainene, a ieșit de pe traiectorie și a căzut dincolo de graniță, în Polonia.

Alerta inițială transmisă de AP către sute de instituții media din întreaga lume sugera, însă, o escaladare a invaziei Rusiei în Ucraina.

Polonia este un stat membru NATO, iar un atac al Rusiei pe teritoriul său ar fi putut declanșa un răspuns militar al Alianței, conform prevederilor tratatului său de apărare, astfel că mai multe organizații media au transmis rapid informația.

ADVERTISING

A doua zi, AP a corectat știrea, citând un oficial american. Textul arăta că sursa anonimă a greșit și că "relatările ulterioare au arătat că rachetele erau fabricate în Rusia și au fost, cel mai probabil, trase de Ucraina pentru a se apăra de un atac rus".

Potrivit Washington Post, din comunicările editorilor AP răzbat confuzia și neînțelegerile din timpul pregătirilor pentru transmiterea știrii.

LaPorta a distribuit într-un mesaj electronic pontul furnizat de un oficial american. Un editor l-a întrebat imediat dacă AP ar trebui să emită o alertă cu acest pont sau dacă e nevoie de o confirmare de la o altă sursă și/sau din partea Poloniei.

ADVERTISING

După mai multe discuții, un al doilea editor a scris că "ar decide" pentru transmiterea alertei, adăugând: "Nu cred că un oficial din serviciile de informații americane s-ar înșela aici."

O persoană din cadrul AP care cunoaște întreaga discuție a spus că LaPorta le-a transmis editorilor că un superior verificase deja sursa pontului, lăsând impresia că sursa informației a fost aprobată.

Concedierea lui LaPorta a fost anunțată luni seara de publicația Daily Beast. Acesta a refuzat să comenteze decizia conducerii AP. Fost militar al Marinei SUA care a luptat în Afganistan, el a fost angajat de Associated Press în aprilie 2020, după ce a lucrat mai mulți ani ca reporter freelancer și acoperea domeniul militar și pe cel al securității naționale.

Conducerea AP nu l-a nominalizat pe LaPorta ca autor al alertei eronate.

"Standardele și practicile editoriale riguroase ale Associated Press sunt esențiale pentru misiunea AP ca organizație independentă de știri. Pentru a ne asigura că relatările noastre sunt exacte, corecte și bazate pe fapte, respectăm și întărim aceste standarde, inclusiv în ceea ce privește folosirea surselor anonime. Atunci când standardele noastre sunt încălcate, trebuie să luăm măsurile necesare pentru a proteja integritatea relatării știrilor. Nu luăm aceste decizii cu ușurință, chiar dacă sunt bazate pe incidente izolate", a transmis Lauren Easton, purtătoarea de cuvânt a agenției de presă americane.

Aceasta a spus că agenția nu va lua nicio măsură disciplinară împotriva editorilor implicați.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇