Când o rachetă rătăcită a aterizat săptămâna trecută într-o localitate de graniță poloneză, ucigând două persoane, unii lideri europeni s-au îngrijorat în egală măsură de posibilitatea ca Rusia să fi ordonat atacul, dar și de modul în care va reacționa guvernul de dreapta al Poloniei.
Neîncrederea de lungă durată a Poloniei față de tot ce vine din Rusia și antipatia profundă a guvernului actual față de Moscova au declanșat îngrijorare, de la Bruxelles la Berlin, că Varșovia ar putea avea o reacție precipitată.
Varșovia a dovedit însă maturitate, punându-și forțele armate în alertă, dar așteptând să clarifice ce s-a întâmplat.
Acest calm s-a născut dintr-o realitate simplă, care de ani a trecut aproape neobservată în cea mai mare parte a Europei: Polonia are, probabil, cea mai bună armată a UE. Și este pe cale să devină și mai puternică, arată o analiză Politico.
Filosofia poloneză a apărării, divergentă de cea a UE
”Paranoia” Poloniei cu privire la Rusia a determinat-o să ignore filosofia predominantă în mare parte din Europa, anume că războiul este un lucru al trecutului.
În schimb, a început să construiască ceea ce acum este pe cale să devină cea mai puternică forță terestră a UE. „Armata poloneză trebuie să fie atât de puternică încât să nu fie nevoită să lupte doar din cauza puterii sale”, a spus premierul Mateusz Morawiecki în ajunul Zilei Independenței Poloniei.
Este o schimbare care a rezonat cu aliatul major al Poloniei, Statele Unite.
„Polonia a devenit cel mai important partener al nostru în Europa continentală”, a spus recent un oficial înalt al armatei americane în Europa, invocând rolul crucial pe care l-a jucat Polonia în sprijinirea Ucrainei și în susținerea apărării NATO în țările baltice.
SUA constată: Germania discută, Polonia execută
Germania, în mod tradițional aliat-cheie al Americii în Europa, rămâne un pivot ca centru logistic, dar dezbaterile interminabile de la Berlin asupra modului de a-și revigora armata și lipsa unei culturi strategice ii reduc eficiența ca partener, a precizat oficialul american.
Pe măsură ce Germania continuă să dezbată detaliile a ceea ce numește „Zeitenwende”, sau punctul de cotitură strategic declanșat de invazia Rusiei în Ucraina, Polonia face deja investiții substanțiale.
Varșovia a anunțat că își va crește cheltuielile de apărare, de la 2,4% din produsul intern brut la 5%. Între timp, Germania, care a cheltuit aproximativ 1,5% din PIB pentru apărare anul trecut, dezbate dacă poate menține obiectivul de 2% al NATO, după ce a epuizat un fond de investiții în apărare de 100 de miliarde de euro pe care l-a aprobat la începutul acestui an.
Exemplul ucrainean de ”bune practici” preluat de polonezi
Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a promis în iulie că țara sa va avea „cele mai puternice forțe terestre din Europa”. Și este pe cale să realizeze această promisiune.
Polonia are deja mai multe tancuri și obuziere decât Germania și va avea o armată mult mai mare, cu o țintă de 300.000 de soldați până în 2035, comparativ cu cei 170.000 ai Germaniei.
Astăzi, armata poloneză are aproximativ 150.000 de oameni, 30.000 aparținând unei noi forțe de apărare teritorială înființată în 2017. Aceștia sunt soldați ”de weekend” care fac 16 zile de antrenament, urmate de cursuri de perfecționare.
Inițial, această forță a fost văzuță ca o glumă, dar succesul Ucrainei în utilizarea miliției mobile echipate cu rachete antitanc și antiaeriene face acum ca ideea să pară mult mai bună. „Astăzi, acele îndoieli au dispărut”, a spus ministrul Błaszczak, în timpul unei recente ceremonii de depunere a jurământului pentru noile trupe teritoriale.
Spre deosebire de Germania, care are dificultăți în a atrage noi oameni în armată, efortul de recrutare în Polonia pare mult mai mic.
„Polonezii au o atitudine mult mai pozitivă față de armata lor decât Germania, pentru că au trebuit să lupte pentru libertatea lor. În cercurile militare, nimeni nu pune la îndoială calitatea armatei poloneze”, a declarat Gustav Gressel, fost ofițer austriac și cercetător în domeniul securității, acum în Consiliul European pentru Relații Externe.
Puterea militară a Poloniei nu se traduce încă în putere de influență politică
Dacă puterea militară a Poloniei se va traduce în influență politică în Europa, asta este o altă chestiune.
Până acum acest lucru nu s-a întâmplat, în mare parte pentru că forțele centriste care domină UE nu au încredere în Guvernul Poloniei, care este controlat de Partidul Național pentru Drept și Justiție (PiS).
Lupta de uzură încă în desfășurare între Varșovia și Bruxelles cu privire la ceea ce UE vede ca nerespectare a normele democratice și a statului de drept a afectat reputația țării în întreaga Uniune.
„Polonia sub performează în plan politic european din cauza conflictelor sale interne”, afirmă Gustav Gressel, care subliniază că lupte interne există chiar și în interiorul PiS, în legătură cu direcția țării și cât de departe trebuie să meargă țara în compromisul cu UE.
Un singur lucru unește PiS și tot spectrul politic polonez: înțelegerea că țara are nevoie de o armată capabilă să răspundă oricărei amenințări.
Citeşte integral analiza Polonia, superputerea militară emergentă a Europei pe Curs de Guvernare