VIDEO Un șarpe fără cap pare să atace un om. Este posibil așa ceva? Explicațiile oamenilor de știință

VIDEO Un șarpe fără cap pare să atace un om. Este posibil așa ceva? Explicațiile oamenilor de știință

Un videoclip difuzat pe rețelele de socializare a devenit viral, în imagini aparând un șarpe fără cap, care se mișcă pe o plajă, îndreptându-se spre omul care îl filmează.

Inițial, clipul a fost postat pe forumul Reddit din Australia de către un utilizator anonim, care a speculat că șarpele a fost decapitat de către o pasăre.

Internautul susține că a găsit șarpele în timp ce se plimba cu câinele său pe o plajă din Australia.

„Cred că o pasăre a făcut-o. Există, de asemenea, câteva păsări de pradă în zonă”, a mai spus el.

ADVERTISING

Deși se poate ca imaginile să fie false, specialiștii afirmă că astfel de situații pot exista. „În general, despre șerpi se știe că își pot păstra reflexele după moarte”, a declarat acum ceva vreme Steven Beaupré, profesor de biologie la Universitatea din Arkansas, pentru Live Science. E bine cunoscută povestea unui bucătar din China care a fost mușcat și ucis de capul unui șarpe mort în 2014.

Cum e posibil așa ceva

„Aceste mișcări post-mortem misterioase sunt alimentate de ioni sau particule încărcate electric, care rămân în celulele nervoase ale unui șarpe câteva ore după ce acesta moare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Când nervul unui șarpe care tocmai a decedat este stimulat, canalele din nerv se vor deschide, permițând trecerea ionilor. Aceasta creează un impuls electric care permite mușchiului să exercite o acțiune reflexă, ca o mușcătură”, a explicat specialistul.

Animalele cu sânge rece nu trebuie să-și genereze propria căldură, obținând-o din surse externe. Astfel, au nevoie de mai puțin oxigen și încă se pot mișca din reflex pentru o perioadă de timp, după moarte.

„Când șarpele și-a pierdut capul, a murit și funcțiile de bază ale corpului au încetat, dar există încă o acțiune reflexă. Cu alte cuvinte, șerpii au capacitatea de a mușca și de a injecta venin chiar și după ce capul le-a fost tăiat, chiar dacă sunt morți”, a mai spus specialistul.

ADVERTISING

De asemenea, este posibil ca șarpele din videoclip să aibă încă o parte din creier, așa cum a fost cazul lui Mike, puiul fără cap, care a continuat să trăiască timp de 18 luni, în ciuda încercării greșite a unui fermier de a-i tăia capul, după cum amintește IFL Science.

În acest caz, decapitarea parțială i-a îndepărtat majoritatea capului, însă o parte din creier a supraviețuit. Pasărea a putut fi menținută în viață, ea fiind hrănită printr-o gaură cu o seringă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇