Veste bună pentru o specie care mai numără doar două exemplare!

Veste bună pentru o specie care mai numără doar două exemplare!

Doi embrioni viabili de rinocer alb nordic, specie care mai numără doar două exemplare, urmează să fie implantați curând în mame surogat prin fertilizare în vitro, într-o încercare de a salva de la dispariție specia.

Povestea acestei specii este cunoscută. Sudan, ultimul mascul, a murit în martie 2018. Au rămas în urmă fiica și mama sa, Najin și, respectiv, Fatu, singurele reprezentante ale speciei, arată IFL Science.

Au fost recoltate ovule de la cele două femele și s-a folosit material genetic congelat de la masculi decedați (Sudan și un alt mascul mort în 2014, Suni), în încercarea de a salva specia.

ADVERTISING

Au fost creați doi embrioni, în august 2019, urmat de încă unul, în luna decembrie a aceluiași an. Acum, o echipă internațională a reușit obținerea a încă doi embrioni, iar următorul pas era găsirea unor mame surogat.

Citește și A fost creat, din greșeală, peștele hibrid ”imposibil”

Urmează ca embrionii să fie implantați unei specii înrudite, rinocerilor albi sudici. Deja au fost identificate trei femele ce vor fi folosite și se așteaptă cel mai prielnic moment. Prin urmare, am putea fi martorii salvării unei specii, au anunțat oamenii de știință.

ADVERTISING

Vezi și 20 de noi specii descoperite în Pădurea de nori a Boliviei: „O vale neatinsă care debordează cu biodiversitate”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇