Un ciudat "drum al cărămizilor galbene” a fost descoperit pe fundul oceanului (Video)

Un ciudat "drum al cărămizilor galbene” a fost descoperit pe fundul oceanului (Video)

O expediție în adâncuri, în Papahānaumokuakea Marine National Monument, Hawaii, a scos la iveală un bizar „drum de cărămizi galbene”. Imaginația oamenilor de știință s-a aprins, unii ducându-se cu gândul la Atlantida.

În realitate, însă, formațiunea ciudată, care arată ca un drum din cărămizi, este rezultatul geologiei vulcanice care a fracturat roca într-un mod curios de uniform, făcând ca totul să semene cu un drum străvechi.

Descoperirea a fost făcută în timp ce oamenii de știință explorau Munții Marini Antici din Liliʻuokalani Ridge, în cadrul expediției Luʻuaeaahikiikekumu, fără misiune umană, dar cu camere care le arătau acestora tot ce se întâmpla în adâncuri, conform IFL Science.

Echipa încerca să preleveze câteva mostre de crustă de mangan de pe fundul mării cu ajutorul unui braț robotic.

A dat peste o aglomerare de crustă de ferromangan, un depozit mineral sedimentar marin alcătuit din oxizi de fier și mangan, și și-a continuat drumul.

Ce-a întâlnit apoi a luat pe toată lumea prin surprindere, fiind vorba despre o porțiune surprinzător de uscată, deși se afla pe fundul apei. Un fel de „crustă coaptă” sau un ”drum de cărămizi galbene”, după cum s-au exprimat oamenii de știință.

„Ceea ce poate părea un drum de cărămizi galbene către miticul oraș Atlantida este, de fapt, un exemplu de geologie vulcanică activă antică!”, au explicat exploratorii de la EVNautilus.

Formațiunea geologică bizară se afla de-a lungul unei porțiuni din vârful muntelui marin Nootka Seamount. Aceasta a fost identificată ca fiind un tip de rocă vulcanică, ce se găsește acolo unde erupțiile de mare energie au depus fragmente pe fundul mării.

Motivul pentru care arată atât de asemănător cu o cărămidă este că s-a fracturat ca urmare a încălzirii și răcirii repetate de-a lungul timpului, pe măsură ce au avut loc alte erupții în regiune.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇