Tuneluri medievale secrete, descoperite în Țara Galilor. Deasupra se află o potecă pe care oamenii merg de secole

Tuneluri medievale secrete, descoperite în Țara Galilor. Deasupra se află o potecă pe care oamenii merg de secole

O rețea de tuneluri medievale secrete a fost descoperită lângă situl unei mănăstiri din secolul al XII-lea, din Țara Galilor. Acestea nu se află pe nicio hartă, iar oamenii au mers pe o potecă, deasupra, timp de secole, fără să aibă habar ce era cu câțiva metri mai jos.

Lucrătorii unei companii de electricitate au descoperit accidental tunelurile în timp ce săpau o gaură pentru amplasarea unui stâlp nou de electricitate în curtea unui client din Monmouthshire, lângă granița cu Anglia.

„La scurt timp după începerea excavărilor, echipa care săpa a făcut descoperirea extraordinară a ceea ce ei au crezut inițial că era o peșteră”, a declarat Allyn Gore, un tehnician al companiei de electricitate care a participat la descoperire.

ADVERTISING

„Am fost implicat în alte săpături în care am descoperit fântâni și beciuri vechi care nu erau prezentate în niciun plan, însă nu a fost nimic la fel de incitant și impresionant ca acesta”, a adăugat el, conform Live Science.

Sistemul de tuneluri are o înălțime de 1,2 metri și este situat lângă un pârâu care traversează satul Tintern și Valea Wye. Nu există înregistrări ale tunelurilor medievale în zonă, iar arheologii care le-au inspectat nu sunt siguri pentru ce au fost folosite sau cât de departe se întind sub pământ.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Compania electrică a mutat acum lucrările departe de tuneluri pentru a permite o investigație arheologică ce ar putea dura ani de zile.

Tunelurile în cauză nu se află pe niciuna dintre hărțile zonei create, începând cu secolul al XVIII-lea, de agenția națională de cartografiere din Marea Britanie.

„Înainte de a începe lucrările, se făcuseră toate verificările și au fost primite toate aprobările obișnuite”, a precizat Allyn Gore. „Pe niciunul dintre planurile sau înregistrările noastre nu a apărut ceva care să indice faptul că exista ceva neobișnuit în zonă”, a adăugat el.

ADVERTISING

Tunelurile trec, de asemenea, pe sub o potecă din sat, astfel că localnicii au mers pe deasupra lor timp de secole fără să-și dea seama.

Tunelurile ar putea fi legate de celebra mănăstire Tintern din apropiere, care a fost construită de călugării cistercieni în 1131 și este considerată o comoară națională.

Citește și A fost identificată cea mai veche mănăstire creştină din lume

Abația a devenit o ruină după dizolvarea mănăstirilor de către regele Henric al VIII-lea, în 1536, astfel că, dacă tunelurile ar fi făcut parte din ea, acest lucru ar putea explica de ce nu există înregistrări despre ele.

Vezi și A fost descoperită cea mai veche fabrică de bere din lume. Are mii de ani


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇