Studiu surprinzător: Câinii nu reacționează neapărat la fețele noastre. Sunt la fel de încântați să ne privească ceafa!

Studiu surprinzător: Câinii nu reacționează neapărat la fețele noastre. Sunt la fel de încântați să ne privească ceafa!

Poate că noi, iubitorii de câini, ne pierdem adesea în ochii lor, privindu-i cu dragoste și iubindu-le fiecare trăsătură. Dar pentru câini e la fel de entuziasmant să ne privească ceafa. În plus, sunt mult mai atrași de chipurile altor câini decât de fețele oamenilor.

„Este uimitor modul în care câinii se descurcă atât de bine când vine vorba de deslușirea emoțiilor și identificarea acestora pe chipuri, în ciuda faptului că par să nu aibă un creier conceput pentru a se concentra asupra lor”, a explicat dr. Attila Andics, unul dintre autorii unui studiu realizat la Universitatea Eötvös Loránd, în Ungaria.

ADVERTISING

Andics și colegii săi au scanat creierul a 20 de câini din rase diferite, inclusiv labradori și border collie, precum și a 30 de oameni, toți fiind monitorizați în timp ce priveau 48 de videoclipuri, subiecții fiind filmați fie din față, fie din spate. În imagini apăreau, pe rând, oameni sau câini.

S-a descoperit că, în timp ce creierul oamenilor reacționa imediat la vederea chipului unui câine, cel din urmă reacționa la fel și când vedea chipul ori ceafa omului.

Cu alte cuvinte, pentru câine nu pare să conteze că vede un om din față sau din spate. Asta, pentru că el se bazează pe o sumedenie de informații (și nu neapărat pe trăsături sau mimică), ci mai degrabă limbajul corpului, miros etc., arată Science Alert.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Citește și Un studiu arată o asemănare clară între câine și porc în interacțiunea cu omul, dar și o deosebire majoră

În schimb, reacțiile au fost și mai puternice când li s-au arătat imagini cu alți câini, indiferent dacă din față sau din spate.

Vezi și Un câine vagabond tot vizita o reprezentanță auto. Iată ce a urmat (Galerie foto)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇