Probabil ai privi de două ori, ba chiar ți-ai schimba și mimica dacă ai vedea un om plimbând în lesă, prin parc, un porc. Dar un studiu recent a arătat că porcii interacționează cu oamenii într-un mod similar câinilor. Până la un punct, cel puțin.
În cadrul unui studiu derulat de Universitatea Eötvös Loránd, din Budapesta, început în 2017, mai mulți porci dintr-o rasă mică au fost plasați în familii și crescuți precum câinii, ca animale de casă, acordându-li-se tot atâta atenție.
Oamenii de știință au vrut să afle cât de dependenți sunt porcii de om, dacă acest nivel de dependență este similar celui pe care îl au câinii față de stăpânii lor. Despre câini se știe că își privesc stăpânii, parcă cerând ajutor, atunci când se află într-o încurcătură sau într-o situație din care nu știu cum să iasă.
Puși în fața unor teste, câinii și porcii s-au comportat similar până la un punct, notează IFL Science. Inițial, le-au fost date cutii ușor de deschis, în care se afla ceva bun, o recompensă. Și câinii și porcii s-au descurcat să ajungă la hrană, porcii chiar mai ușor decât câinii.
Când li s-au dat cutii care nu conțineau o recompensă, atât porcii, cât și câinii și-au întors imediat privirea către stăpân, întrebător.
Când însă li s-au dat niște cutii care conțineau recompensa, dar care pur și simplu nu puteau fi deschise, câinii s-au plictisit imediat, întorcându-se către stăpân. Porcii, însă, nici nu l-au privit, făcând eforturi și încercări repetate de a deschide cutia.
Practic, aceasta e diferența dintre câine și porc. Cel din urmă nu se lasă, are pornirea de a rezolva probleme în mod independent, fără a se baza pe om.
Citește și Rămășițele unei pisici care a trăit acum 1.000 de ani spun o întreagă poveste