Strategie pentru supraviețuire: creaturile care pot fuziona pentru a deveni un singur organism

Strategie pentru supraviețuire: creaturile care pot fuziona pentru a deveni un singur organism

Oamenii de știință au descoperit că indivizii dintr-o specie transparentă, asemănătoare meduzei, denumită și „nuca de mare”, pot fuziona, ajungând să formeze un singur exemplar. Astfel de situații pot apărea în urma unei răniri, de exemplu.

Experimentele au arătat că doi indivizi din aceeași specie își unesc tuburile digestive pentru a împărți hrana și în scurt timp ajung să-și sincronizeze perfect contracțiile musculare.

„Descoperirile noastre sugerează că ctenoforii ar putea fi lipsiți de capacitatea de a distinge între sine și alții”, a explicat Kei Jokura, de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, și de la National Institutes of Natural Sciences din Okazaki, Japonia.

ADVERTISING

„În plus, datele sugerează faptul că doi indivizi separați își pot uni rapid sistemele nervoase”, a mai spus omul de știință, conform unui raport publicat de jurnalul Current Biology și citat de Science Daily.

Concluziile au fost trase după observarea exemplarelor din această specie timp de mai multe zile, într-un bazin cu apă de mare, în laborator.

Inițial, au observat un individ neobișnuit, care părea să aibă două părți dorsale. Așa a apărut întrebarea dacă nu cumva acest individ aparte a apărut din fuziunea a două exemplare rănite.

ADVERTISING

Pentru a afla, au îndepărtat lobi parțiali de la alți indivizi și i-au așezat aproape unul de altul, în perechi. S-a dovedit că, în 9 din 10 cazuri, indivizii răniți au devenit unul singur, supraviețuind timp de cel puțin 3 săptămâni.

Studiile ulterioare au arătat că, după o singură noapte, cei doi indivizi originali au devenit unul singur, fără nicio separare aparentă între ei.

Atunci când cercetătorii au împuns un lob, întregul corp fuzionat a reacționat puternic, sugerând că și sistemele lor nervoase erau complet fuzionate.

ADVERTISING

Observații mai detaliate au arătat că organismele fuzionate au avut mișcări spontane în prima oră. După aceea, sincronizarea contracțiilor de pe fiecare lob a început să fie mai prezentă. După doar două ore, 95% din contracțiile musculare ale animalului fuzionat erau complet sincronizate.

De asemenea, oamenii de știință au analizat îndeaproape tractul digestiv, observând că și acesta a fuzionat. Atunci când una dintre guri a ingerat creveți marcați fluorescent, particulele alimentare și-au croit drum prin canalul fuzionat. În cele din urmă, organismul rezultat a expulzat produsele reziduale din ambele anusuri, deși nu în același timp.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇