Specia care, deși decapitată, își poate regenera întreg corpul în jurul capului

Specia care, deși decapitată, își poate regenera întreg corpul în jurul capului

Despre limacși probabil că nu știm prea multe și nici nu ne-am imagina că am avea ce. Dar o cercetare recentă arată că unele specii de limacși pot face ceva incredibil: Cel puțin două varietăți de limacși de mare pot supraviețui chiar dacă rămân doar cu capul, practic decapitați.

Descoperirea a fost făcută întâmplător de Sakaya Mitoh, de la o universitate din Japonia, care studia stadiile dezvoltării limacșilor. Într-o zi, aceasta a observat că unul dintre limacșii pe care îi studia rămăsese fără cap.

ADVERTISING

În mod incredibil, capul se mișca însă independent, chiar dacă nu mai era atașat de organe vitale. S-a gândit că în scurt timp avea să moară, relatează IFL Science, care postează și o înregistrare cu capul care se mișcă independent. Mare i-a fost mirarea când, peste câteva zile, l-a revăzut și avea un corp nou-nouț.

Citește și Vietăți de coșmar făceau legea pe fundul mării: viermi uriași stăteau ascunși și atacau fără milă

Până acum, șopârlele erau privite cu admirație pentru puterea lor de regenerare. Însă talentul lor se oprește la nivelul cozii. Nu se compară cu ce s-a descoperit legat de limacși.

ADVERTISING

Cercetările sunt abia la început în ceea ce privește modul în care limacșii supraviețuisc până ce le crește noul corp. Se știe însă că nu toți rezistă. În timp ce capul unui limax bătrân va muri în decurs de 10 zile, cel al unui exemplar tânăr se va alege cu un corp nou în aceeași perioadă de timp.

La numai câteva ore de la desprinderea de corp, indiferent de cauză, se va hrăni cu alge, la 7 zile va avea o inimă, iar peste încă trei zile întregul corp va fi format.

Secretul constă în niște celule asemănătoare celor stem, care pot lua orice formă sau funcție.

ADVERTISING

Vezi și Metoda inedită de hrănire a unor melci de mare: își folosesc mucusul într-un mod unic (Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇