Vietăți de coșmar făceau legea pe fundul mării: viermi uriași stăteau ascunși și atacau fără milă

Vietăți de coșmar făceau legea pe fundul mării: viermi uriași stăteau ascunși și atacau fără milă

Oamenii de știință au reconstruit, pe baza unor dovezi găsite în adâncuri, ”vizuina” unui vierme subacvatic uriaș care, cel mai probabil, își petrecea cea mai mare parte din timp ascuns în sedimente, în urmă cu circa 20 de milioane de ani.

Atunci când prada se ivea, ataca fără milă, luându-și prin surprindere victima, care nu avea prea multe șanse.

Creatura recent identificată este probabil un strămoș al Eunice aphroditois sau viermele bobbit din zilele noastre, arată Science Alert. Aceste vietăți moderne înfricoșătoare, care-și duc viața ascunse privirii noastre, pot ajunge până la 3 metri lungime.

ADVERTISING

Citește și În plin deșert, s-a descoperit fosila unei vaci de mare

Deși cu vechime de sute de milioane de ani pe Pământ, cel mai probabil din Paleozoicul timpuriu, puține se știu despre aceste viețuitoare, pentru că țesuturile lor moi nu au supraviețuit, pentru a putea fi analizate.

Totuși, pe baza fosilelor găsite, s-a reușit reconstruirea unei ”vizuine” în formă de ”L”, în fapt o urmă fosilizată lăsată de creatură. Diametrul acesteia este de este 2-3 centimetri, iar lungimea de până la 2 metri.

fff
Foto: Scientific Reports ISSN 2045-2322 (online)

Pe baza acestei urme fosilizate, oamenii de știință pot trage concluzii legate de viermele care a lăsat-o, denumit Pennichnus formosae. Era un prădător specializat în ambuscadă, sunt de părere oamenii de știință.

ADVERTISING

Un raport științific detaliat a fost publicat în revista Nature.

Vezi și Creaturile din Cambrian care schimbau, într-o viață, și 28 de exoschelete. Creșteau mai ales la maturitate


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇