Creaturile din Cambrian care schimbau, într-o viață, și 28 de exoschelete. Creșteau mai ales la maturitate

Creaturile din Cambrian care schimbau, într-o viață, și 28 de exoschelete. Creșteau mai ales la maturitate

Trilobiții, artropode care au trăit în urmă cu 526- 250 de milioane de ani, în Cambrian, schimbau de-a lungul vieții și 28 de exoschelete. Și nu creșteau doar în prima parte a vieții, ci mai ales la maturitate, au descoperit oamenii de știință.

Dacă în prima parte a vieții, în ”copilărie”, nu măsurau mai mult de jumătate de centimetru, la maturitate trilobiții ajungeau și la 4 centimetri. Nu pare mult, dar e suficient pentru a nu mai încăpea în corpul tău.

Unii trilobiți schimbau de-a lungul vieții peste 28 de exoschelete, folosindu-se de sedimentele din jur pentru a se elibera, după cum explică Melanie Hopkins, de la Muzeul American de Istorie Naturală, care a studiat specia de trilobiți Elrathia kingii, conform Atlas Obscura.

ADVERTISING

A avut norocul să dea peste nenumărate fosile acolo unde se află în prezent statul american Utah.

Citește și În apele Australiei a trăit o creatură absolut înfricoșătoare. Azi e mică și veninoasă, dar în Paleozoic avea 2,5 metri!

Îndată ce reușea să iasă din exoschelet, vietatea începea să consume materiale cu carbonat de calciu pentru a-și forma un nou exoschelet, un fel de armură turnată pe corp, pe care o părăsea când nu mai încăpea în ea.

Vârsta creaturii poate fi identificată după cap, spune omul de știință. Cu cât acesta era mai mare, cu atât trilobitul era mai vârstnic.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cât despre mărimea lor, aceasta era direct influențată de temperaturi și resursele de hrană. Cel mai mare trilobit a fost găsit în Manitoba, Canada, acesta măsurând peste 71 de centimetri.

Vezi și Evoluția a redus acești pești la organe genitale și inimă. Se atașează de femelă și fuzionează cu ea


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇