În urmă cu aproximativ 40 de milioane de ani, un gigant marin blând își făcea veacul în apă, într-o zonă care astăzi e deșertică, în Egipt, arată un nou studiu.
Descoperirea sugerează că, în timpul Eocenului târziu, în urmă cu aproape 40 – 35 de milioane de ani, Deșertul de Est al Egiptului găzduia rudele antice ale lamantinilor, numite și vaci de mare, precum și ale dugongilor.
Oamenii de știință au găsit fosilele din ordinul Sirenia, care include lamantini, dugongi și rudele lor dispărute, precum vaca de mare Steller, în 2019, dar abia acum au fost analizate.
„Este un individ aproape adult”, a explicat Mohamed Korany Ismail Abdel-Gawad, lector de paleontologie al vertebratelor la Universitatea din Cairo, conform Live Science.
Te-ar putea interesa și Rămășițele unui monstru marin au fost descoperite în deșert. Numai craniul măsoară un metru!
La fel ca în cazul balenelor, strămoșii mamiferelor din ordinul Sirenia trăiau pe uscat înainte de a se muta în mare. Cea mai veche specie cunoscută din acest ordin, numită Pezosiren portelli, datează din Eocenul de mijloc și a fost găsită în Jamaica, datând de acum aproximativ 50 de milioane de ani. Acest animal era semiacvatic și încă avea membrele anterioare și posterioare întocmai ca o creatură terestră.
De-a lungul timpului, acest ordin de mamifere marine erbivore a devenit complet acvatic. Până la sfârșitul Eocenului, toate speciile cunoscute de Sirenia dezvoltaseră înotătoare în loc de membrele anterioare și își pierduseră membrele posterioare.
Fosilele din ordinul Sirenia descoperite recent sunt dovezi că această zonă deșertică din Egipt era un mediu marin la acea vreme. „Fiind animale erbivore, locuiau în apele de coastă”, a mai declarat Abdel-Gawad.