S-a descoperit un crater creat de un asteroid care a căzut pe Terra la doar câteva milioane de ani după dispariția dinozaurilor

S-a descoperit un crater creat de un asteroid care a căzut pe Terra la doar câteva milioane de ani după dispariția dinozaurilor

Oamenii de știință au descoperit, în 2015, sub stratul gros de gheață al Groenlandei, urma lăsată de un asteroid uriaș căzut în urmă 58 de milioane de ani.

Inițial, oamenii de știință au crezut că acesta căzese pe Terra în urmă cu doar câteva mii de ani, pe când oamenii existau deja pe Pământ.

Abia după ani de cercetări suplimentare, două echipe separate de oameni de știință au stabilit că vârsta sa este mult mai veche: 58 de milioane de ani.

Cercetătorii de la Institutul GLOBE de la Universitatea din Copenhaga au descoperit structura despre care bănuiau că este crater de impact masiv, de 31 de kilometri, în 2015, sub calota de gheață Hiawatha din Groenlanda, scrie Space.com.

ADVERTISING

În noua cercetare, două echipe de oameni de știință au prelevat probe și le-au datat prin metode diferite. Prima a folosit nisip din craterul Hiawatha și l-a încălzit, folosind argonul eliberat de acesta pentru a data impactul.

În același timp, cealaltă echipă a prelevat în mod independent roci din crater și le-a datat folosind amprenta de uraniu. Ambele echipe au stabilit că vârsta craterului lăsat de acel asteroid uriaș este de 58 de milioane de ani, relatează și IFL Science.

„Datarea craterului a fost o sarcină deosebit de grea, așa că este foarte satisfăcător că două laboratoare din Danemarca și Suedia, folosind metode diferite de datare, au ajuns la aceeași concluzie. Prin urmare, sunt convins că am determinat vârsta reală a craterului, care este mult mai vechi decât se credea cândva”, a declarat Michael Storey, om de știință la Muzeul de Istorie Naturală din Danemarca.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În momentul impactului, Groenlanda nu era acoperită de o calotă de gheață, ci mai degrabă găzduia o pădure tropicală temperată. Când asteroidul care a creat craterul a lovit Pământul, a făcut acest lucru cu o forță estimată a fi de câteva milioane de ori mai puternică decât cea a unei bombe atomice.

În timp ce acest impact cu siguranță ar fi distrus o mare parte a Groenlandei, oamenii de știință nu sunt siguri de efectul impactului asupra climei globale.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇