Povestea lui Jeremy, cel mai singur melc și vedeta speciei. De ce l-a îndrăgit comunitatea științifică

Povestea lui Jeremy, cel mai singur melc și vedeta speciei. De ce l-a îndrăgit comunitatea științifică

N-ai crede, dar și melcii au o vedetă. Aveau, cel puțin, pentru că Jeremy, cel mai singur melc, nu mai e printre noi.

A fost descoperit în 2016 de un om de știință britanic, de la Muzeul Național de Istorie. Acesta și-a dat imediat seama că avea în față un specimen care apare o singură dată la un milion de exemplare, arată IFL Science.

Din specia Cornu aspersum (melci de grădină), Jeremy avea cochilia ”învârtită” spre dreapta și nu stânga, așa cum ar fi fost normal. Asta însemna că și împerecherea cu un melc normal era imposibilă, din cauza poziționării pe partea ”greșită” a aparatului genital. Era un melc cu adevărat singur.

ADVERTISING

Citește și Specia care, deși decapitată, își poate regenera întreg corpul în jurul capului

În numele științei, dar și de mila melcului, cercetătorul a lansat un apel în toată lumea, pentru a fi găsiți melci cu aceeași mutație. Și au fost găsiți doi: Lefty și Tomeau.

Deloc impresionați de faptul că Jeremy cel singur era deja o vedetă și că avea o pagină de Wikipedia, aceștia s-au împerecheat între ei, iar Jeremy a făcut tot ce a putut pentru a fi un unchi bun. (Să nu uităm că melcii sunt hermafrodiți).

ADVERTISING

În cele din urmă, însă, Tomeau a devenit mamă pentru 56 de melci, din care se presupune că circa o treime erau ai lui Jeremy. Interesant, însă, deși se anticipase că melcii-urmași vor avea aceeași particularitate cu a părinților lor, lucrurile au stat pe dos.

Jeremy a murit între timp, puțin după momentul în care a devenit tată. Dar contribuția sa adusă științei nu va fi uitată. Nimeni nu și-ar fi imaginat că din doi părinți cu aceeași mutație va rezulta un exemplar normal. Se așteaptă însă ca următoarele generații să aibă particularitatea lui Jeremy.

ADVERTISING

Vezi și Metoda inedită de hrănire a unor melci de mare: își folosesc mucusul într-un mod unic (Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇