Operațiune de amploare pentru salvarea unor girafe de pe o insulă care se scufunda

Operațiune de amploare pentru salvarea unor girafe de pe o insulă care se scufunda

O girafă și puiul ei, rămași blocați pe o insulă care se scufunda, au fost salvați la finalul unei operațiuni care a durat câteva luni. Au fost ultimii locatari ai insulei Longicharo din Lacul Baringo, Kenya.

Operațiunea de salvare a început în luna decembrie a anului trecut, fiind mutate, rând pe rând, toate girafele care locuiau aici.

Girafele Rothschild (Giraffa camelopardalis rothschildi), o subspecie extrem de amenințată, ajunseseră să aibă la dispoziție un habitat foarte mic, după ce apele în creștere le-au inundat teritoriul în mod repetat.

ADVERTISING

Din această cauză, conservaționiștii, îngrijorați de faptul că animalele nu mai pot găsi suficientă mâncare pe insulă, au decis să evacueze animalele, relatează Live Science.

„Nivelul apei în lacul Baringo a crescut de ceva vreme, dar în 2020 rata de creștere a fost foarte mare”, a anunțat Northern Rangeland Trust din Kenya. Save Giraffes Now (SGN), o organizație americană non-profit, care a colaborat cu conservaționiștii din Kenya pentru relocarea animalelor.

Citește și Asta fac girafele longevive. Avem de învățat de la ele!

ADVERTISING

Fiecare dintre girafele care locuiau pe insulă a fost mutată cu ajutorul unei plute de oțel, construită special pentru a transporta astfel de animale înalte și grele.

Structura dreptunghiulară din oțel a plutit deasupra unei serii de butoaie goale, pentru flotabilitate. Totodată, părțile întărite au împiedicat girafele să sară. Pe toată durata transportului, fiecare dintre girafe a purtat o glugă pe cap, care i-a acoperit vederea.

Anterior fiecărei mutării au fost făcute teste pentru a fi siguri că animalele nu se vor speria și nu vor pune în pericol misiunea desfășurată prin ape pline de crocodili.

Primul pasager care a urcat pe GiRaft a fost femela Asiwa, iar în lunile care au urmat au fost relocate și celelalte animale. Întreaga operațiune s-a încheiat în 12 aprilie, când ultimele girafe rămase, femela Ngarikoni și puiul ei Noelle, născut la sfârșitul lunii decembrie, au finalizat călătoria.

ADVERTISING

Toate girafele au fost mutate în Ruko Community Wildlife Conservancy, o rezervație din Kenya, care se întinde pe 178 de kilometri pătrați.

Populațiile de girafe au scăzut, în general, cu aproximativ 40% în ultimele trei decenii, însă numărul celor din subspecia Rothschild a scăzut cu aproximativ 80%, făcându-le „probabil una dintre cele mai amenințate subspecii de girafe”, potrivit unui studiu publicat în Africa Journal of Ecology.

În trecut, girafele Rothschild erau răspândite în Kenya, Uganda și sudul Sudanului. Acum, au mai rămas doar în jur de 3.000 de exemplare, în populații izolate din Uganda și Kenya.

Vezi și Aceasta e cea mai înaltă girafă din lume. E în grădina zoologică deschisă de regretatul Steve Irwin, ”Vânătorul de crocodili”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇