Oamenii de știință sunt contrariați. Un stol de păsări rare a dispărut fără urmă

Oamenii de știință sunt contrariați. Un stol de păsări rare a dispărut fără urmă

Un stol de păsări rare, pe cale de dispariție, s-a făcut nevăzut de pe o insulă din Noua Zeelandă, fiind desemnată o echipă de specialiști care să investigheze cazul. Nu se știe dacă păsările au zburat de pe insulă sau au fost mâncate.

Sunt doar 250 de exemplare de tūturuatu, pe numele științific Thinornis novaeseelandiae, care trăiesc în sălbăticie. În 1880, specia aproape că dispăruse din cauza rozătoarelor, ea fiind extrem de prietenoasă și făcându-și cuibul pe pământ.

Oamenii de știință tot încearcă să le reintroducă în anumite habitate, dar până în prezent fără prea mare succes, arată The Guardian.

ADVERTISING

În 1980, câteva păsări din această specie, ultimele, încă mai trăiau într-o colonie izolată din insulele Chatham, la 800 de kilometri est față de Noua Zeelandă.

În 2007, mai multe păsări au fost aduse pe Insula Mana, din apropiere de coasta Insulei de Nord. Însă, doar câțiva ani mai târziu, un singur șobolan a distrus jumătate din populația coloniei, în timp ce restul păsărilor au murit la scurt timp din cauza unor „complicații”.

După acest eșec, grupurile de conservare au evitat să mai reintroducă specia până când situația cu rozătoarele nu a fost rezolvată.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Însă, în aprilie și mai, anul acesta, au încercat din nou, transportând 29 de păsări tinere pe insulă.

Zburătoarele au fost marcate cu brățări colorate, însă nu au fost monitorizate, a transmis Departamentul de Conservare (DoC). Acum se pare că întreaga populație a dispărut din nou. Nu se știe dacă a fost ucisă de prădători ori a zburat spre continent și tocmai asta încearcă să afle echipa căreia i s-a dat această misiune.

„Sincer, nu știm ce le face să plece. Poate o singură pasăre a decis să zboare spre continent și restul au urmat-o. Ar putea fi vorba despre un comportament aleatoriu, însă nu suntem siguri”, a spus liderul grupului de recuperare, Dave Houston.

ADVERTISING

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇