La fel ca oamenii, păsările au dialecte regionale. Imitând cântecul părinților, păsările din aceeași regiune geografică au de obicei același ton. Iar asta le ajută și să-și găsească perechea.
Însă un nou studiu arată că incendiile pot duce la dispariția unor dialecte și apariția altora. Cel puțin așa stau lucrurile în cazul unei păsări care se găsește în California, pe numele ei științific Setophaga occidentalis.
Concret, atunci când izbucnește un incendiu, păsările din zonă fug. După o vreme, poate veni un alt stol de păsari, modificând, astfel, dialectul regional, relatează IFL Science.
Oamenii de știință au înregistrat cântecul acestei păsări în perioada 2009 – 2014 și au distins nu mai puțin de 35 de dialecte.
La 5 sau 10 ani distanță, oamenii de știință s-au întors în pădurile unde înregistraseră cântecul acestor păsări, observând că în cele afectate între timp de incendii, și dialectul se schimbase sau se diversificase, după cum se arată într-un raport publicat de jurnalul The Auk: Ornithological Advances.
Alte studii au mai arătat că păsările din zonele urbane cântă mai ascuțit, pentru a fi auzite peste zgomotele din trafic și cele făcute de construcții.