Oamenii de știință au creat mini-creier de Neanderthalieni, prin modificarea unei singure gene umane

O echipă de cercetători a reușit să crească în laborator mini-creier de Neanderthalieni, după ce au modificat o singură genă umană, obținând o variantă arhaică.

În afară de faptul că permite o vizualizare atentă a cortexului rudei dispărute a omului modern, experimentul este uimitor și pentru că oferă noi informații despre rădăcinile genetice ale inteligenței umane. Mai arată și cât de puțin, în esență, ne diferențiem de omul de Neanderthal.

Inițial, cercetătorii au comparat genomul secvențiat al oamenilor moderni și al neanderthalienilor și au identificat 61 de mutații specifice care separă cele două specii. Dintre aceste gene modificate, o mutație le-a atras atenția, arată IFL Science.

ADVERTISING

Citește și Arheologii au secvențiat cel mai vechi ADN de Neanderthal din Europa Centrală și de Est

Cunoscută sub numele de antigen ventral neuro-oncologic 1 (NOVA1), gena este un regulator principal al altor gene și joacă un rol central în formarea sinapselor.

Folosind tehnica de editare genetică CRISPR, cercetătorii au modificat genomul celulelor stem pluripotente umane, schimbând varianta NOVA1 umană în forma neanderthaliană.

Ce a rezultat diferă foarte mult de organoidele umane. „Este fascinant să vezi că o singură modificare a perechii de bază în ADN-ul uman poate schimba modul în care este conectat creierul”, a afirmat autorul principal al studiului, dr. Alysson Muotri.

ADVERTISING

Deși cercetătorii nu știu când și cum s-a produs această schimbare în istoria noastră evolutivă, autorul studiului publicat de Science afirmă că ar fi semnificativă și ar putea ajuta la explicarea unora dintre capacitățile noastre moderne ce vizează comportamentul social, limbajul, adaptarea, creativitatea și inclusiv utilizarea tehnologiei.

Vezi și ADN-ul moștenit de la neanderthali ne crește riscul pentru anumite boli. Iată care

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇